Kastamonu

Kastamonu'da orman gülü bitkisinden yara kremi ve yenilebilir film üretilecek!

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu ve Prof. Dr. Yasemin Çelik Altunoğlu liderliğinde gerçekleştirilen projede, orman gülü bitkisi üzerinden gıdaların raf ömrünü uzatan yenilebilir film ile yara kremi üretimi için çalışmalar sürdürülüyor.

Abone Ol

Bu önemli projeye dört üniversiteden 18 akademisyenin katılımıyla hayata geçirilen "Kastamonu Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Orman Gülü Türlerinden Yenilebilir Film ve Yara İyileştirici Krem Üretimi Projesi", Karadeniz Bölgesi'ndeki ormanlarda yaygın olarak bulunan orman gülü bitkisinin potansiyelini araştırıyor.

Kastamonu Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nün destek verdiği proje kapsamında, orman gülü bitkisinin dal, yaprak ve çiçek özütleri farklı analiz yöntemleriyle incelenerek biyolojik özellikleri belirleniyor.

Prof. Dr. Baloğlu, projenin ilk aşamasında bitkiden elde edilen özütlerin içeriğindeki etken maddelerin belirlenmesi için Türkiye'nin önde gelen araştırmacılarıyla işbirliği yapıldığını ifade etti. Ardından, bu özütlerin yenilebilir film ve yara kremi geliştirme potansiyeli araştırılacak.

Yenilebilir film teknolojisinin, gıdaların üzerini örtüp raf ömrünü uzatmayı hedeflediği belirtilirken, proje aynı zamanda bitkilerden elde edilen özütlerin yara iyileştirme potansiyelini ortaya çıkaracak bir krem formülasyonu geliştirmeyi amaçlıyor.

Projenin ekonomik ve çevresel önemi vurgulanan açıklamalarında, bitkinin ekonomiye kazandırılması düşüncesi ve aynı zamanda orman ağaçlarının budanması sırasında uzaklaştırılması gereken bir tür olması üzerinde duruldu. Proje sonunda elde edilecek olumlu sonuçlar doğrultusunda, Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi altında şirketleşme çalışmalarının yapılacağı ifade edildi.

36 ay sürecek olan projenin, kasım ayında başladığı ve başarıyla tamamlanması halinde, bilim dünyasına ve endüstriye önemli katkılar sunması bekleniyor. Ayrıca, projenin sonunda elde edilen bulguların ekonomik değeri olmayan bir bitkinin ekonomiye kazandırılmasına olanak tanıyarak, sürdürülebilir ve yenilikçi bir yaklaşımın benimsendiğine dikkat çekildi.