Manşet

Kastamonu'da sağlıkçılar ölümcül hastalık için sahada!

Kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)’ne karşı vatandaşları korumak için Kastamonu Toplum Sağlığı Merkezine bağlık ekipler köylerde bilgilendirme çalışmalarına başladı. Toplum Sağlığı Merkezi, kenelerde bu yıl artış gözlemlendiğini açıkladı.

Abone Ol

Türkiye'de bu yıl ilkbahar sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, KKKA hastalığını taşıyan kenelerin erken ortaya çıkmasına yol açtı. 

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ece Ertürk Kocabaş, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının başlıca bulaştırıcısı olan kenelerin aktifleştiği dönemden başlayarak ülkemizde bahar ve yaz aylarında görüldüğünü belirterek, “Keneler patlatılmamalı” dedi.

Hastalığın Türkiye'de başlıca hastalık etkenini taşıyan kenenin tutunması veya bununla temas sonucunda bulaştığını belirten Uzm. Dr. Ece Ertürk Kocabaş, “Bunun yanı sıra, hastalık viremik dönemdeki hayvanların veya hasta kişilerin kan, doku, vücut çıkartılarına korunmasız temas sonucunda da bulaşabilmektedir. Bulguların ortaya çıkma süresi kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 gün, en fazla 9 gün sonra olabilmektedir. Enfekte kan, vücut sıvısı ve diğer dokularla temas sonrasında 5-6 gün; en fazla ise 13 gün olabilmektedir” diye konuştu.

KASTAMONU'DA DA SAĞLIKÇILAR SAHAYA İNDİ

Yaz dönemlerinde sıklıkla görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)’ne karşı Kastamonu'nun Daday ilçesinde vatandaşlara eğitim verildi. Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Daday Toplum Sağlığı Merkezi personelleri tarafından ilçeye bağlı köylerde ikamet eden vatandaşlara kene eğitimi verildi.

KASTAMONU'DA KENELERDE ARTIŞVAR

Toplum Sağlığı Merkezinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelerde artış gözlenmektedir. Bu hastalığa sebep olan kenelerden nasıl korunmamız gerektiği ve kene ısırmaları ile karşı karşıya kaldığımızda ne yapılması gerektiği konusunda köylü vatandaşlarımızı bilgilendirdik" denildi.

(Haber Merkezi)