Kastamonu

Kastamonu'da sanat ile felsefeyi beyin heykellerinde birleştirdi

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Sibel Kibar, beyin temalı heykel çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Sibel Kibar, beyin temalı heykel çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

2012 yılından bu yana Kastamonu’da felsefe alanında eğitim veren Kibar, uzun süredir hayalini kurduğu seramik sanatına olan ilgisini 2020 yılında Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde başladığı yüksek lisans programıyla hayata geçirdi. Yüksek lisansını tamamladıktan sonra bu yıl doktora eğitimine de başlayan Kibar, felsefe ve seramik sanatını bir araya getirerek özgün çalışmalar ortaya koyuyor.

Ünlü sanatçıların eserlerini incelerken onların beyin aktivitelerine odaklanan Kibar, bu düşüncelerden ilham alarak beyin şekillerine sahip heykeller yapmaya başladı ve ilk kişisel sergisini açtı.

Kibar, yaptığı açıklamada, ODTÜ Felsefe Bölümü mezunu olduğunu ve aynı üniversitede 2002 yılında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığını belirtti. 2012 yılında Kastamonu’ya geldiğini ifade eden Kibar, güzel sanatlara olan ilgisinin uzun yıllara dayandığını ve lisans eğitimi sırasında bu alanda çeşitli dersler aldığını söyledi.

Seramik bölümündeki akademisyenlerle tanışmasının kendisi için dönüm noktası olduğunu vurgulayan Kibar, “Felsefe soyut bir alan gibi görünse de ben bunu somutlaştırmaya çalışıyorum. Çalışma alanlarım daha çok pratik felsefeye yöneliyor ancak elle yapılan bir şeye de ihtiyaç duyuyordum” dedi.

Sanatçılardaki zihinsel ve duygusal farklılıkların onların eserlerinde nasıl bir rol oynadığını merak ettiğini belirten Kibar, şöyle devam etti:

“Beyin, felsefe çalışmalarımda önemli bir yere sahip. Zihin felsefesi alanına yönelmemle birlikte aklımdaki soyut düşünceleri somut bir forma dönüştürme çabasıyla seramiğe odaklandım. Sanatçıların eserleri ile beyinleri arasında bir ilişki kurmayı hedefledim. Yüksek lisans tezimi de bu konuda hazırladım ve bu tez sonrasında ilk kişisel sergimi açtım. Sergimde, sanatçıların beyinlerini ve eserlerini birbirine yansıtmaya çalıştım.”

Sibel Kibar, seramik sanatına olan ilgisini akademik bir çerçevede sürdürdüğünü ve bu alandaki çalışmalarını geliştirmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.