Son dakika: Kastamonu'da yangın faciasında 2 ölü! Baba ve engelli oğlunun cansız bedenlerine ulaşıldı Son dakika: Kastamonu'da yangın faciasında 2 ölü! Baba ve engelli oğlunun cansız bedenlerine ulaşıldı

Türkiye'nin en çok yağış alan bölgelerinden biri olan Batı Karadeniz'de yaşanan sel ve taşkınlar küresel iklim değişikliğine bağlı nedenlerle son yıllarda yıkıcı etkilere veya kuraklığa yol açıyor.

Uzmanlarda sık sık iklim olaylarıyla ilgili bilgi vererek kuraklık tehlikesine karşı uyarılarda bulunuyor.

Yeterli yağış almayan Kastamonu genelinde de kuraklık alarmları çalmaya başladı. Kış ayını yağışsız geçiren hatta Şubat ayında resmen baharı yaşan Kastamonu'da sular çekiliyor.

51 yıllık baraj kuruyor

Kastamonu'nun içme suyunu sağlayan, beslendiği çayın tamamen kuruduğu 51 yıllık Karaçomak Barajında, tehlikenin boyutları gözler önüne serildi.

Önceki yıllarda sular altında kalan bölgelerde, yeterli yağışın olmaması ve havaların sıcak gitmesi sebebiyle sular çekilerek, yaz aylarında yaşayacağımız su sıkıntısının adeta haberci oldu. 

Kastamonu Karaçomak Barajı adeta 'Kuru-Çomak' olurken, sular altında kalan ağaçlar gün yüzüne çıktı. Etrafındaki toprak ise kuruyarak çatlamaya başladı. 

Kastamonu önümüzdeki günlerde de yeterli yağış almazsa, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanacak su sıkıntısı etkili ve çok can yakıcı boyutlarda olacak...

Karaçomak Barajı'nın Yıllık 23 milyon metreküp suya ihtiyacı var

Kastamonu’da, şehre içme suyu ve sulama suyu sağlayan Karaçomak Barajında su seviyesi yüzde 40’lara indi. İlde bulunan Kınık, Beyler, Bezirgan, Germeçtepe Barajları ile Taşçılar Göletinde de su seviyesi büyük oranda düştü. Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan Karaçomak Barajı’nda, şu sıralarda su sıkıntısı ile mücadele ediliyor. Yıllık 23 milyon metreküp suya ihtiyacı olan Karaçomak Barajı’nda su seviyesinin yüzde 40’lara inmesi sonrasında Kastamonu’da önümüzdeki günlerde içme suyu sıkıntısı yaşanılması kaçınılmaz...

UMUTLAR BAŞKA BAHARA KALDI

1973 yılında hizmete sunulan, su kotunda 23 milyon metreküp göl hacmi, 1.54 kilometrekare de göl alanı olan Karaçomak Barajı’nda su seviyesinin düşüklüğü yüzünden barajın üst tarafında en az 6-7 futbol sahası büyüklüğünde bir alan açığa çıktı. Kış mevsiminde yeterli kar yağışı almayan Karaçomak Barajı için umutlar Nisan ayında yağması beklenen bahar yağmurlarına kaldı.

(Mustafa Balcı)

(Fotoğraflar: Cebrail Keleş)

Editör: Mustafa Balcı