Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekci, deprem konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulunarak, "Vatandaşlarımızın, yaşadıkları binaların güçlendirilmesine dikkat etmeleri ya da bina seçimlerinde özellikle 2000 yılından sonra inşa edilen binalara yönelmeleri önemlidir," dedi.

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen büyük depremi anma etkinlikleri kapsamında Kastamonu İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü Hizmet Binasında bir toplantı düzenlendi. AFAD İl Müdürü Dr. Suat Tüfekci, bu toplantıda 6 Şubat'taki depremler sonrası yapılan çalışmalar ve Kastamonu'nun depreme hazırlık durumu hakkında bilgi verdi. Tüfekci, "Deprem sonrası ülke genelinde 650 binden fazla kamu görevlisi, beslenme, barınma, sağlık, psikososyal destek, altyapı, enerji, tarım, ulaşım, eğitim ve iyileştirme gibi birçok alanda görev aldı. Afetzedelerin normal yaşamlarına dönmesi için büyük bir gayret gösterildi. Bölgede her gün 4 milyon kişiye yemek hizmeti verildi, 20 milyon gıda kolisi dağıtıldı ve yaklaşık 150 bin yardım tırı sevk edildi. Kastamonu'dan ise yaklaşık 3 bin personelimiz sahada görev aldı. Ulusal kampanyalarla 140 milyar TL'lik nakit yardım toplandı. Bu yardımlar, kira ödemeleri, hasar tespiti, taşınma, vefat ve tahliye ödemeleri için kullanıldı. Milletçe gösterdiğimiz dayanışma, felaketi aşmamıza yardımcı oldu. 3,5 milyon kişi bölgeden tahliye edildi ve 1 milyon 188 bin vatandaşımız yurtlarda misafir edildi. Kastamonu’da da 750 depremzede ailemiz misafir edildi," diye konuştu.

Kastamonu'da Vatandaşlara Uyarı 2000 Yılından Sonra Yapılan Binalar Tercih Edilmeli 1

Kastamonu’da 1.500’den fazla aktif heyelan noktası tespit edildi

Kastamonu İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Dr. Suat Tüfekci, heyelan riski taşıyan bölgelerdeki vatandaşların güvenli yerlere taşınması için yürütülen çalışmaları açıkladı. Tüfekci, "Karadeniz Bölgesi, özellikle yağışlar, eğim ve toprak yapısı nedeniyle toprak kaymalarına eğilimli bir coğrafyadır. Bu nedenle bölgemizde 1.500'den fazla aktif heyelan noktası tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, afet riski taşıyan bölgelerde çalışma yapıyoruz. Eğer ıslahı mümkün olmayan alanlar tespit edilirse, bu bölgeler yasaklanır ve daha güvenli alanlarda konutlar inşa edilir. Ancak her yıl yeni yağışlarla birlikte heyelan bölgelerinde değişiklikler olabiliyor ve mühendislerimizin sahadaki incelemeleriyle bu yeni bölgeler belirlenip, Cumhurbaşkanlığı kararıyla ilan edilir," dedi.

Kastamonu'da Vatandaşlara Uyarı 2000 Yılından Sonra Yapılan Binalar Tercih Edilmeli

"57 konut yıkılacak"

Tüfekci, heyelan nedeniyle afete maruz kalan alanlarda yapılan yıkım çalışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulundu. "Şu an Kastamonu Valiliği koordinesinde, eski heyelanlı bölgelerde kalan 57 konutun yıkımı için süreç başlatıldı. Vatandaşlarımıza tebligatlar yapıldı ve güvenli alanlara taşınmaları sağlandı. Bu binaların tahliyesi ve yıkılması işlemleri hızla devam ediyor. İlçelerdeki eski, afete maruz konutların yıkılması öncelikli hedefimiz. Bu yıl boyunca bu çalışmalar devam edecek," diye konuştu.

Kastamonu'da Vatandaşlara Uyarı 2000 Yılından Sonra Yapılan Binalar Tercih Edilmeli 3

"2000 sonrası yapılan binalara dikkat"

Deprem riski bulunan binalarda güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü belirten Tüfekci, özellikle kamu binalarıyla ilgili yürütülen iyileştirme çalışmalarını vurguladı. "Tosya ilçemiz, Anadolu Fayı üzerinde yer alıyor ve bu fay hattına yakın olan 4 ilçemiz risk altında. Bu ilçeler İhsangazi, Tosya, Araç ve Kastamonu Merkez'dir. Örneğin, 1943 Kastamonu Merkez depreminde kaya yuvarlanması sonucu 43 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu nedenle vatandaşlarımız, binalarını kontrol ettirip, güçlendirme yapmaları gerektiğinin bilincinde olmalıdır. Ayrıca, 2000 sonrası yapılan ve deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiş binaların tercih edilmesini öneriyoruz. Ev alırken cephesi, konumu ve iç düzeni gibi faktörlerin yanı sıra yapım yılına da dikkat edilmesi çok önemli," dedi.

Kaynak: İHA