Kastamonu’nun inanç turizmi açısından en önemli merkezlerden bir tanesi olan Şeyh Şabanı Veli Külliyesi tarihi ve manevi değeriyle ön plana çıkıyor. Şeyh Şabanı Veli Külliyesi taşları Mekke’ye Suyu ise Zemzeme benzetiliyor. Peki,  Şeyh Şabanı Veli Hazretleri kimdir? Şeyh Şabanı Veli Külliyesi nerede? Şeyh Şabanı Veli Asa Suyu rivayeti nedir?

Kal-Der Başkanı Civelekoğlu: “KASMEK kurslarının sonlandırılması, büyük bir kayıp” Kal-Der Başkanı Civelekoğlu: “KASMEK kurslarının sonlandırılması, büyük bir kayıp”

Şeyh Şabanı Veli Külliyesi nerede?

Şeyh Şabanı Veli Külliyesi, Kastamonu’nun Merkez Hisarardı Mahallesi’nde yer almaktadır. Şeyh Şabanı Veli Külliyesi, cami, türbe, asa suyu, şadırvan, halvethane, kütüphane, dergah konakları, dergah haziresi ve müze bölümlerinden oluşmaktadır. Kastamonu halkı ve ziyaretçiler tarafından burası Hz. Pir olarak anılmaktadır. Şeyh Şabanı Veli Külliyesi içerisinde bulunan yapılar, 1450-1650 yılları arasında tamamlanmıştır. Konaklar ve şadırvan ise 19.yüzyılın sonlarına doğru yapıya ilave edilmiştir.

Kastamonu’daki Bu Yerin Taşı Mekke’ye Suyu Zemzeme Benzetiliyor! (4)

Şeyh Şabanı Veli Hazretleri kimdir?

Şeyh Şabanı Veli Hazretleri, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi Gökçeağaç Bucağı’na bağlı Çakır Köyü’nün Cimdar Mahallesi’nde 1497 yılında dünyaya gözlerini açtı. Sefine-i Evliya isimli eserde doğum tarihi 1499 şeklinde geçmektedir. Şeyh Şabanı Veli Hazretleri henüz dünyaya gelmeden babasını, üç yaşında da annesini kaybetmiştir.

Hayırsever bir hanım tarafından büyütülen Şeyh Şabanı Veli Hazretleri, eğitimini tamamlamıştır. Eğitiminin bir kısmını Taşköprü’de tamamlayan Şeyh Şabanı Veli Hazretleri, Kuran, tefsir, hadis ilimlerinde bilgilerini derinleştirmek için önce Kastamonu’ya gelmiştir. Burada önce Hisarardı Semti’ndeki Cemalettin Mescidi avlusunda ardından Seyid Sünneti Mescidi’nde ilim eğitimlerine devam etmiştir. Daha sonra İstanbul’a giden Şeyh Şabanı Veli Hazretleri Fatih Medreseleri’nde eğitimini tamamlamıştır.

Kastamonu’daki Bu Yerin Taşı Mekke’ye Suyu Zemzeme Benzetiliyor! (3)

Şeyh Şabanı Veli Asa Suyu rivayeti nedir?

Şeyh Şabanı Veli Türbesinin kuzeybatı köşesinde yer alan asa suyu Ersil Kayası taşlarının arasından sızarak yüzeye çıkmaktadır. Rivayet odur ki, Şeyh Şabanı Veli Hazretleri’nin asasını vurduğu yerden suyun çıktığına inanılır. Suyun tadı ve kokusu ise aynı zemzem suyunu andırmaktadır. Kastamonu halkı ve Şeyh Şabanı Veli Türbesi’ni ziyaret edenler, buradan çıkan suya Kabe’de çıkan zemzem suyu kadar önem vermektedir.

Kastamonu’daki Bu Yerin Taşı Mekke’ye Suyu Zemzeme Benzetiliyor! (5)

Şeyh Şabanı Veli, ziyaretçileri Asa Suyu’nun hastalıklara iyi geldiğine ya da psikolojik olarak rahatladıklarına inandığı için bu sudan içerler. Ramazan ayında ise Asa Suyu’ndan evlerine götüren insanlar oruçlarını bu su ile açarlar.

Mehmet Feyzi Efendi Asa Suyu’nu şu sözlerle anlatmıştır:

“Nuh Tufanı’nda Cebrail (a.s.) Kâbe civarından dört avuç toprak alarak dünyanın dört ayrı yerine atmıştır. Bu yerlerden birisi de Hz. Pir civarıdır. Nitekim bölgenin taşlık yapısı Mekke kayalıklarına benzediği gibi Asa Suyu’ nun tat ve kokusu da zemzem ile aynıdır.”

Şeyh Şabanı Veli Külliyesi, yalnızca mimari yapısıyla değil aynı zamanda dini ve manevi öğeleriyle de önemli bir yere sahiptir.

Şeyh Şabanı Veli Külliyesi’ne dair daha detaylı bilgiye erişmek için Kastamonu Belediyesi’nin resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayın

Kastamonu’daki Bu Yerin Taşı Mekke’ye Suyu Zemzeme Benzetiliyor! (2)

Editör: Deniz Çam