Kastamonu'da Meme Kanseri farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Tıpta meme kanserinin tanımı genellikle memedeki süt salgılayan bezlerin veya süt taşıyan kanalların kötü huylu tümörler olarak tanımlanıyor.
ÜRKÜTÜCÜ RAKAM: HER YIL TÜRKİYE'DE 27 BİN KADIN BU HASTALIĞA YAKALANIYOR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansının açıkladığı verilere göre, meme kanseri dünya genelindeki kadınlarda yeni tanı konulan kanserler arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye'de ise yılda yaklaşık 27 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor.
Tüm dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de her yıl Ekim ayı genelinde farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Düzenlenen etkinliklerde ise meme kanserlerine, taramalarla erken tanı konulmasının önemine ve önlenmesine dikkat çekiliyor.
SAAT KULESİNDE PEMBE RENGİN ANLAMI NE?
Meme Kanserinin pembe tema rengiyle bilinen bu ayda ilimizin sembol tarihi eserlerinden Kastamonu Saat Kulesi, Kastamonu Halk Sağlığı Hizmetleri başkanlığının talebiyle, farkındalık yaratmak için Kastamonu Belediyesı tarafından pembe renk ile ışıklandırıldı.
KASTAMONU BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR
Kastamonu Sağlık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; "Hassasiyet, katkı ve desteklerinden dolayı, Kastamonu Belediye Başkanlığına teşekkür ediyoruz.
Kastamonu'da yürütülen toplum tabanlı kanser taramalarımız şöyle;
Meme Kanseri Taraması: Kastamonu'da 40-69 yaş arası kadınlarda 2 yılda bir mamografi çekilerek yapılmakta.
Serviks Kanseri Taraması: Kastamonu'da 30-65 yaş arası kadılarda 5 yılda bir HPV DNA (sürüntü örneği) alınarak yapılıyor.
Kolorektal Taramalar: Kastamonu ilinde 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan testi ile yapılıyor.
TÜM TARAMALAR ÜCRETSİZ
Kastamonu'da yapılan toplum tabanlı kanser taramalarımız ücretsiz. Tüm Kastamonuluları ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak üzere ASM/TSM/KETEM birimlerimize davet ediyoruz. Unutmayın; Erken teşhis hayat kurtarır..."