Kastamonu

Kastamonu’daki yaylalar, güzelliği ile mest etmeye devam ediyor

Kastamonu-Çankırı sınırında bulunan Ilgaz Dağları'ndaki yaylalar doğal güzelliği ile her mevsim mest ederken, uzun yıllardır bölgede hayvancılıkla uğraşan vatandaşların geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

Abone Ol

Kastamonu-Çankırı sınırında bulunan Ilgaz Dağları'ndaki yaylalar doğal güzelliği ile mest ederken, uzun yıllardır bölgede hayvancılıkla uğraşan vatandaşların geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

“Ilgaz, sen Anadolu'nun yüce bir dağısın” dizeleriyle adına türküler yazılan, Kastamonu ve Çankırı sınırında bulunan Ilgaz Dağları'nın eteklerindeki yaylalarda vatandaşlar hayvancılık yaparak geçimlerini sürdürüyor. Doğal güzellikleri ve manzarasıyla büyüleyen 1.589 rakımlı Ilgaz Dağları'nda yer alan Berçin ve Karataş yaylaları, yaz mevsimi boyunca yüzlerce hayvanla şenleniyor. Baharda, yaklaşık 2 bin 200 rakımda yer alan yaylalara taşınan vatandaşlar, kışa kadar hayvanlarını verimli meralarda otlatmaya devam ediyor. Dağ turizminin yanı sıra hayvancılıkla uğraşan vatandaşların ilgisini çeken Ilgaz Dağları'ndaki gölet ve 25 kilometre uzunluğundaki mağara da doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Yaz mevsimini yaylada geçiriyorlar

Yayladaki çeşmeden içme suyu ihtiyacını karşılayan aileler, otlattıkları hayvanları suya ulaştırmak için kilometrelerce yol yürüyorlar. Daha güneş doğmadan işe koyulan besiciler, otlatmak için meraya gidiyor. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar yaylalarda sağdıkları sütten peynir, yoğurt, tereyağı elde ediyor.

"Burası çok güzel"

Ilgaz Dağı'ndaki Karataş Yaylası'nda hayvancılıkla uğraşan dedesini ziyaret eden Beyza Kılıç, “Ben burada hayvanları otlatıyorum. Dedem ile beraber Karataş Yaylası'na geldim. Burası çok güzel, çok beğendim” diyerek hayranlığını dile getirdi.

"Yağ, yoğurt, tereyağı yapıp satıyoruz"

Berçin Yaylası'nda hayvancılık yapan Abdullah Konuk ise, “Burada hayvanlarımı otlatıyorum. Bu yıl havaların iyi gitmesinden ötürü 27 Nisan'da yaylaya çıktım. Ne zaman yaylaya kar yağar, hayvan ne zaman otlamayacak hale gelir ise ben köyüme inerim. Bu da Kasım ayının ortalarına kadar devam eder. Şu anda 35-40 hayvanım var. Sabah kalktığımızda kahvaltı yapıyorum, ardından hayvanların yattığı yeri temizliyorum. Ardından buzağıları emziriyoruz. Ardından inekleri sağıyorum. Daha sonra akşama kadar hayvanların arkasından dolaşıyoruz. Akşam olunca da inekleri yeniden sağıyoruz. Günümüz böyle geçiyor. Yağ, yoğurt, tereyağı gibi ürünlerin üretimini yapıp satıyoruz. Bunlarla geçimimizi sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

"Kış mevsiminde yaylaya gelemediğim için çok üzülüyorum"

Karataş Yaylası'nda hayvancılık yaptığını söyleyen Hamza Kılıç ise, “Mayıs ya da Haziran ayı gibi yaylaya çıkarız. Kasım ayında da köyümüze ineriz. Buranın doğası güzel, manzarası güzel. Hayvancılık yapabilirsen güzel. Ben, çocukluğumdan beri yaylaya çıkmaya alışkınım. Burada çok iyi vakit geçiriyorum. Kış olunca yaylaya gelemiyorum. Bu zaman zarfında buraları çok özlüyorum. Hemen yaz ayı gelsin de bizler de yaylaya çıkalım diyoruz. Havası, suyu her şeyiyle burası çok güzel. Burası Ilgaz yaylası, her şeyi burasının çok güzel” dedi.