Bronz atlet heykeli, 1979’da Kastamonu'nun Cide ilçesinde bulundu, ancak yıllardır Samsun Müzesi’nde sergileniyor. Kastamonu'ya geri dönmesi için yıllardır süren çabalar sonuçsuz kaldı.
Tarihi Heykelin Hikayesi
Cide’de 1979 yılında balıkçı barınağı inşaatı sırasında yapılan su altı taramalarında, MÖ 5. yüzyıla ait bir orijinalin MS 1. yüzyılda yapılan Roma kopyası olduğu belirlenen bronz atlet heykeli keşfedildi. Ancak, bu değerli eser, Kastamonu’daki yetkililere haber verilmeden Samsun’a götürüldü. O dönemde Samsun'da henüz bir müze bulunmamasına rağmen, heykel buraya teslim edildi. Samsun Müzesi ise 19 Mayıs 1981'de resmen açıldı.
Eserin Kastamonu’ya dönmesi gerektiği yıllar sonra Cumhuriyet Gazetesi tarafından gündeme taşındı. Ardından Cide Postası ve Kastamonu Gazetesi, konunun takipçisi oldu. Özellikle Kastamonu Gazetesi sahibi Siyami Özel, 1979’dan itibaren heykelin Kastamonu Müzesi’ne iadesi için büyük çaba harcadı. Ancak bu girişimler sonuçsuz kaldı.
Kültürel Mirasın Geri Kazanımı İçin Mücadele Sürüyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı, yurtdışına kaçırılan eserleri ülkeye geri getirmek için önemli çalışmalar yürütüyor. 2009 yılında bu kapsamda 151 eser Türkiye'ye kazandırıldı. Aynı prensip doğrultusunda, iller arasında da eserlerin çıktıkları topraklara iadesi gündeme gelmeli.
Cide’den çıkarılan bronz atlet heykelinin Kastamonu Müzesi’ne getirilmesi, kültürel mirasın korunması açısından büyük önem taşıyor. Daha önce Sinop Müzesi’ne devredilen bazı Kastamonu eserleri gibi, bu heykelin de ait olduğu şehre dönmesi için kamuoyunun desteği kritik bir rol oynuyor.
Yetkililerden Esere Sahip Çıkılması Bekleniyor
Heykelin Kastamonu’ya iadesi için Kastamonu Valiliği, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları ve milletvekillerinin sürece dahil olması bekleniyor. Kastamonu'nun Cide ilçesinde bulunan bir eserin ait olduğu topraklarda sergilenmesi gerektiği prensibi doğrultusunda, bu tarihi eserin Kastamonu Müzesi’ne kazandırılması için mücadele edilmesi gerekiyor.