Gündem

Kastamonulu çiftçiyi de ilgilendiriyor! Traktörü olan çiftçinin morali bozulacak: Ceplerinden 100 bin TL çıkacak! (2024)

Eskişehir'den gelen bu haber Kastamonulu çiftçileri de ilgilendiriyor! Traktörü olan çiftçilerin keyfi kaçacak. Bunu yapmayan çiftçilerin ceplerinden 100 bin TL çıkacak’

Abone Ol

Kastamonu'da da çiftçinin elinde çok sayıda traktör bulunuyor. Traktörler, hasad zamanın çiftçinin en zor işlerini kolaylıkla yapmasını sağlıyor. Ancak son zamanlarda ekonominin getirdiği yük çiftçini de belini büktü. 

Bu maliyetlere birde traktör bakım ücretleri katmerli bir şekilde eklendi. Hasan zamanında ve hasat sonrası kış ayına girerken bakımı yapılmayan traktörler, çiftçinin cebinden 100 bin liraya kadar para gitmesine neden oluyor. 

Türkiye'de üretim ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, piyasa maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle geçim sıkıntısı yaşamaya devam ediyor. Devletin çiftçilere sağladığı teşviklere rağmen, artan enflasyon üreticileri olumsuz yönde etkiliyor.

Çiftçilere kritik bir uyarı ise Eskişehir'de 28 yıldır tarım makinesi tamiri ve bakımı yapan Serhat Kaya'dan geldi. Kaya, özellikle traktörlerin kış aylarında kullanılmayacak olmaları sebebiyle mutlaka bakım gerektiğinin altını çizdi.

Hasat dönemi sonrası tarla işlerini tamamlayan çiftçiler, traktörlerini garaja çekerken bu dönemde traktörler ve diğer tarım aletleri ciddi zarar görebiliyorlar. Bu durumu ise hasat günlerinin başladığı dönemde fark etmeleri üzerine çiftçiler arızalar nedeniyle sorunlar yaşıyor.

MAALİYETİ 100 BİN TL'YE KADAR ÇIKIYOR

Kaya, yapılmayan bakımların traktörlerde büyük sorunlara yol açabileceğini belirterek, bu sorunların maliyetinin 100 bin liraya kadar çıkabildiğini aktardı. Öte yandan kontrol edilmeyen traktörlerin fazladan 20 litre yakıt tükettiğini de ekledi.

Traktör bakımlarında mekanik ve elektrik aksamlarının detaylı olarak kontrol edildiğini aktaran Serhat Kaya, traktör sahiplerinin öncelikle yağ ve su seviyelerini kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca traktörlerin kapalı yerlerde muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu sayede araçların performanslarının ve dayanıklılıklarının korunabileceğini belirtti.

Yapılmayan bakımların traktörün gücünü 15 beygire kadar düşürdüğünü söyleyen Serhat Kaya, ‘Bakımlar yapılmaz ve kapalı yerde muhafaza edilmezse, traktör çalışmazsa, performans olmaz, güç olmaz, istediği gücü de alamaz. Yani çok arıza yapar.’ şeklinde konuştu.

Kaya, bakım maliyetlerinin piyasa koşullarına göre 5 bin liradan başlayıp 17-18 bin liraya kadar çıkabildiğini de aktardı.

(iha)