Bugün '9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü...'

Sigarıyı Bırakma Günü (1)

'9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü' kapsamında, Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kastamonu Barutçuoğlu AVM'de vatandaşlara yönelik bilgilendirme standı açıldı.

9 Şubat tarihi, toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde teşvik etmek amacıyla ülkemizde 'Sigarayı Bırakma Günü' olarak, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Sigarıyı Bırakma Günü (6)

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri; akciğer kanseri başta olmak üzere kanserler, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alıyor.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; "İlk sigara bırakma gününden itibaren, yüksek kalp atış hızı normale döner, kan basıncı düşer, kan dolaşımındaki karbon monoksit seviyesini normale döner, tat ve koku alma duyuları gelişir.

Ayrıca İlimizde, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bünyesinde Hizmet veren “Sigara Bırakma Polikliniği” de vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Sigara bırakmak isteyen vatandaşlarımız Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak  veya  Merkezi Hekim Randevu Sisteminden  (MHRS)  veya  ALO 182 hattı aranarak  randevu alınabilmektedir.

Sigarıyı Bırakma Günü (4)

Sigara Bırakma Polikliniğimizde Salı ve Perşembe günleri yapılan poliklinik muayene günlerinde olmak üzere, Sağlık Bakanlığımızca temin edilen ve İlimize gönderilen sigara bıraktırma ilaçları, sigara bırakma polikliniklerindeki hekimlerimiz tarafından uygun görülen hastaların sigara bırakma tedavisinde ücretsiz olarak kullanımına sunulmaktadır.

Sigarıyı Bırakma Günü (3)

'9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü' ve bu bilgiler kapsamında, ilimizde 07 Şubat 2025 tarihinde, Barutçuoğlu Alışveriş merkezinde, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet YILDIRIM, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Emire ER, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı uzmanı Ceyhan AYDIN, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Tütün birimi sorumlusu Özlem KIBRIZCI, Verem Savaş İl Koordinatörü Dr. M. Meltem KABAŞABANOĞLU ve Merkez Toplum Sağlığı Merkezi personellerimiz Dr.Melike Nurdan ÜNAL Ebe Huri BORAN Ebe Deren ÇETİNKUŞ ‘unda katılımları ile vatandaşlarımıza yönelik, karbonmonoksit ölçümleri ve bilgilendirme broşürlerinin dağıtımının yapıldığı stand açılarak bilgilendirmelerde bulunulmuştur" denildi.

Sigarıyı Bırakma Günü (2)