Süleymanbeyler köyünde şap hastalığı tespit edilmesi üzerine, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından 3 kilometre çapında bir koruma bölgesi oluşturuldu ve bu bölgede Süleymanbeyler, Dedeler, Aydınlar, Güzelyurt ve Pınarcık köylerine karantina uygulanmaya başlandı.
Şap Hastalığı Hızla Yayılıyor!
Koruma bölgesinin dışındaki 7 kilometrelik alanda ise gözetim bölgesi oluşturan ekipler, Kandilli ve Ormanlı beldeleri ile Kepez, Belen, Belenyenimahalle, Kocaali, Ömerli, Ören ve Uzunçayır mahalleleri ile Alaplısofular, Asarlı, Bakırlık, Ballıca, Bayat, Çayırlı, Çevlik, Çiğdemli, Dağlıca, Danışmentli, Elmacı, Emirali, Esenköy, Gebeköy, Güneşli, Hacıosmanlar, Hacıuslu, Hasankahyalar, Işıklı, İmranlar, Keşkek, Kızılca, Kızılcapınar, Külah, Ortacı, Osmanlar, Ovaköy, Pembeciler, Ramazanlı, Ruşanlar, Soğanlıyörük, Sücüllü, Şamlar, Tepeören, Terziköy, Üçköy, Yalnızçam, Yaraşlıyörük, Yazıcılar, Yunuslu ve Zindancılar köylerinde hayvanların ve hayvansal ürünlerin geçici bir süre için giriş ve çıkışlarının kısıtlandığını bildirdi.
Hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla, söz konusu bölgelere küçük ve büyükbaş hayvanlar ile hayvansal ürünlerin naklinin şap hastalığı kontrol altına alınıncaya kadar yasaklandığı belirtildi.
Şap Hastalığı Nedir?
Şap hastalığı, hayvanlarda bulaşabilen bir viral hastalıktır. Bu hastalık, özellikle koyunlar, keçiler ve sığırlar gibi geviş getiren hayvanları etkileyebilir. Şap hastalığı, vücutta kabarcıklara, yaralara ve ateşe yol açan bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur.
Bu hastalık hayvanların sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir ve ekonomik kayıplara neden olabilir. Ayrıca, insanlara da bulaşabilen bir zoonotik hastalık olarak bilinir. Hayvanların et, süt ve diğer ürünleri aracılığıyla insanlara geçebilir.
Şap hastalığının yayılmasını engellemek için karantina önlemleri, aşılar ve izolasyon gerekebilir. Bu hastalığın kontrol altına alınması ve yayılmasının önlenmesi, hayvancılık endüstrisinin ve gıda güvencesinin korunmasında büyük öneme sahiptir.
Kaynak: AA