Kastamonu

Kastamonu’nun bu ilçesi şimşir kaşıkçılığıyla anılıyor!

Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu'nun zengin el sanatları geleneğini ve özellikle ahşap işçiliği konusundaki çeşitliliğini vurguladı.

Abone Ol

Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu'nun zengin el sanatları geleneğini ve özellikle ahşap işçiliği konusundaki çeşitliliğini vurguladı.

Vali Dallı, yaptığı açıklamada şunları ifade etti;

"Kastamonu, geleneksel el sanatlarının varlığını devam ettirdiği illerimizden birisidir. Topraklarının yüzde yetmiş ikisinin orman örtüsü ile kaplı olmasına da bağlı olarak, özellikle ahşap el sanatlarında çeşitlilik görülmektedir."

"1970'li Yıllarda 60-70 Bin Kaşık Üretildi"

Vali Dallı, şimşir kaşık yapımcılığının Şenpazar ilçesinde hala sürdürülen bir gelenek olduğuna dikkat çekerek, "Ham maddesi ahşap olan el sanatlarından birisi şimşir kaşık yapımcılığıdır ve bu el sanatının devam ettirildiği yörelerimizden biri Şenpazar ilçemizdir. Kaynak kişilerin ifadelerinden, şimşir kaşık yapılan Şenpazar’ın köylerinde, 1970’li yıllarda haftada toplam altmış, yetmiş bin kaşık üretildiği anlaşılmaktadır," dedi.

Ancak bu el sanatının günümüzde az sayıda usta tarafından devam ettirildiğini belirten Vali Dallı, "Günümüzde ise bu el sanatını sürdüren birkaç usta kalmıştır. Aşıklı köyü Orta Mahallesi’nde yaşayan Yüksel Erdoğan ve ailesi, dedelerinden devraldıkları geleneksel şimşir kaşıkçılığın son temsilcilerindendir," diye ekledi.

"Küre Dağları'nın Kayalık Bölgelerinde Yetişmektedir"

Şenpazar yöresinde üretilen kaşıkların ham maddesi olan şimşir ağacının özelliklerinden de bahseden Vali Dallı, "Şenpazar yöresinde üretilen kaşıkların ham maddesi olan şimşir ağacı, Küre Dağları’nın yüksek ve kayalık bölgelerinde yetişmektedir. Şimşir ağacı, ülkemizde yetişen en sert ağaçlar arasında yer alır. Küçük gözeneklere sahiptir ve oldukça sıkı yapılıdır. Böcek ve mikroorganizmaların kolay zarar veremediği, çok dayanıklı bir apaçtır ve kolaylıkla çürümez," ifadelerini kullandı.