Tarım, turizm ve madencilik gibi sektörlerle ön plana çıkan Kastamonu, aynı zamanda sanayi ve hizmet sektörlerinde de büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Peki, Kastamonu’nun geçim kaynakları nelerdir?
Kastamonu’nun Geçim Kaynakları
Kastamonu’nun kalkınması noktasında başta gelen sektörler arasında tarım, turizm ve madencilik gibi sektörler yer almaktadır. Fakat bu sektörlerin yanı sıra sanayi ve hizmet sektörleri de kalkınmada önceliklidir. Kastamonu’nun arazi yapısı, mevsim koşulları ve ormanlık alanlarının büyüklüğü gibi pek çok faktör, bölgenin tarım faaliyetlerini etkilemektedir.
Kastamonu ilinin arazilerinin yüzde 59’unu ormanlık ve fundalık olması, kış mevsiminin uzun ve çetin geçmesi, arazi yapısının engebeli olması, birinci sınıf tarım arazisinin kısıtlı olması ve sulama imkanlarının yetersizliği nedeniyle bitkisel üretimde çeşitlilik oranı oldukça düşüktür.
Süs bitkileri ve kesme çiçek yetiştiriciliği bakımından Kastamonu, çevre illere oranla daha avantajlı bir konumdadır. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklarının fazla olması, bu alanda olumlu karşılanmaktadır. Kastamonu’da en çok üretilen kesme çiçeğin glayöl olduğu biliniyor.
Kastamonu ve Yem Bitkileri Üretimi
Kastamonu, 2007 yılında 33.087 ha alanda yem bitkileri üretimi gerçekleştirirken 2008 yılında, yem bitkileri üretimini artırmak amacıyla sağlanan destek ile 19.494 ha alanda yem bitkileri üretimi gerçekleştirildi.
Taşköprü Sarımsağı
Kastamonu’daki sarımsak ekimi ve üretimi de oldukça önemlidir. Taşköprü ilçesinin coğrafi işaret belgesiyle lezzeti tescillenen Taşköprü Sarımsağı, tat ve kalite bakımından diğer sarımsaklardan dah üstündür. Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının dörtte biri Kastamonu’dan karşılanmaktadır.
Kastamonu ve Orman Endüstrisi
Kastamonu’da orman endüstrisi oldukça önemli bir yere sahip olmasıyla birlikte nihai ürün üretme noktasında küçük işletmelerden oluşan bir sanayi profiline sahiptir.
İşte, Kastamonu’nun potansiyel yatırım alanları
Kastamonu çeşitli sektörlerde yatırım fırsatları sunmaktadır. İşte, Kastamonu’nun potansiyel yatırım alanları:
- Orman Endüstrisi
- Madencilik
- Sağlık
- Tekstil
- Enerji
- Turizm
Kastamonu’nun her geçen yıl geçen altyapı ve doğal kaynaklarının avantajı, bölgeyi yatırımcılar için cazip bir konuma taşımaktadır.