Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde 600 yıllık geleneksel kıyafetlerle tanışan Emekli öğretim üyesi Dr. Lale Özder geleneksel şapkaları modern bir dokunuşla yeniden tasarladı. Özder: "Azdavay şapkasının sadece alt formunu kullanarak binlerce model üretebileceklerini görsünler istedim"
Geleneksel kadın başlıkları üzerine 44 yıl boyunca çalışmalar gerçekleştiren emekli öğretim üyesi Dr. Lale Özder, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi El Sanatları Bölümünde görev yaptığı dönemde Kastamonu'nun Azdavay ilçesindeki kadınların giydiği 600 yıllık kıyafetlerle tanışma imkanı buldu.
Azdavaylı kadınların giydiği yöresel şapkaları kullanarak modern bir dokunuşla yeni tasarımlar ortaya koymak isteyen Özder, 2 aylık çalışmanın ardından 20 yeni şapka modeli geliştirdi ve Mimar Vedat Tek Kültür Merkezinde açtığı sergide beğeniye sundu. Ayrıca Özder, üniversitede görev yaptığı dönemde şapka üzerine dersler verdiğini belirtti.
"İngiliz Kraliyet ailesinin kullandığı fantezi şapkalarla aynı"
Azdavaylı kadınların giydiği şapkaların çok özel olduğunu vurgulayan Özder, "Azdavay ilçesindeki kadınların kullandığı çiçek bahçesi gibi başlıklar, her defasında ilgimi çekiyordu. Nasıl yaptıklarını da gözlemlemiştim. Bu şapkaların alt yapıdaki modelinin İngiliz Kraliyet ailesinin kullandığı fantezi şapkalarla aynı olduğunu söylüyordum her defasında." dedi.
"Azdavay şapkasının sadece alt formunu kullanarak binlerce model üretebileceklerini görsünler istedim."
Şapkalar üzerine çalışmalar yürüttüğünü belirten Özder "Şapkaların alt kısmında başa oturan bir kısım var. Şapkalardaki o formu kullanarak fantezi şapkalar çalıştım. Küçük bir yol açılsın istedim. Bu konuda çalışacak tasarımcılar, öğrencilerimiz, moda tasarımcılarımız, Azdavay şapkasının sadece alt formunu kullanarak binlerce model üretebileceklerini görsünler istedim." ifadelerini kullandı.
Hunlar, Uygurlar, Moğollar, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve sarayda hem erkek hem de kadınların başlık kullandığını görüyoruz
Ayrıca, şapka teknikleri konusunda birçok öğrenci yetiştirdiğini belirten Özder, "Anadolu kadınının ne kadar süredir başlık kullandığını bilmiyoruz. Sadece kadınlar değil, erkekler de yüzyıllar boyunca şapka kullanmış. Kazıları incelediğimizde Hunlar, Uygurlar, Moğollar, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve sarayda hem erkek hem de kadınların başlık kullandığını görüyoruz. Formlar birbirine bazen benziyor, bazen küçülüyor, bazen büyüyor... Anadolu'da kadın başlıklarını araştırdığımda, 'Başlarınızı niye süslüyorsunuz?' diye sorduğumda, güzel olmak amacıyla süsledikleri cevabını veriyorlardı. Altyapıda sadece Azdavay şapka formunu kullandım. Başa oturan bir kısım, daha sonra yüksek bir bölümü var, onu kullandım. Onları yaparken 3 öğrencim geldi ziyarete, onlar da sürece dahil oldu. İnternet üzerinden görüntülü konuşarak çalıştık. 3 öğrencim birer ürünle bu sürece dahil oldu. Toplamda 20 şapka yaptım." ifadelerini kullandı.