Sinop’un Boyabat ilçesinde yer alan ve kökleri M.Ö. 6. yüzyıla dayanan tarihi Boyabat Kalesi, bu yaz hem tarih hem de doğa tutkunlarının gözde rotaları arasında yerini alıyor.
Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Boyabat Kalesi’nin taşıdığı tarihi ve kültürel mirasa dikkat çekti. Özarslan, “Boyabat Kalesi, Roma, Bizans ve Paflagonya medeniyetlerinin izlerini taşıyan bir Osmanlı kalesidir. İlçe merkezinde 135 metre yüksekliğindeki dik bir kaya üzerine inşa edilen kale, Türkiye’nin en görkemli 13 kalesi arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
Boyabat Kalesi: Tarih, Doğa ve Manzara Bir Arada
Boyabat Kalesi, sadece mimarisiyle değil, içinde barındırdığı tarihsel dokusu, çevresindeki doğal güzellikler ve etkileyici manzarasıyla da her mevsim ziyaretçilerine unutulmaz anlar sunuyor.
Vali Özarslan, paylaşımının sonunda, “Ne bekliyorsunuz? Bu yaz ziyaretinizi planlamaya başlayın!” sözleriyle herkesi Boyabat Kalesi’ni keşfetmeye davet etti.
Tarihin Sessiz Tanığı: Boyabat Kalesi
Karadeniz’in tarih kokan kentlerinden biri olan Sinop’un Boyabat ilçesinde yer alan Boyabat Kalesi, yüzyıllardır ayakta duran etkileyici yapısıyla dikkat çekiyor. Kalenin ilk olarak M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Zaman içerisinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine tanıklık eden kale, bu medeniyetlerin izlerini taşımaya devam ediyor.
Günümüzde müze olarak ziyaretçilere kapılarını açan kale, hem mimari yapısıyla hem de tarihi derinliğiyle önemli bir kültürel miras niteliği taşıyor. 23 Ekim 1987 tarihli 3772 numaralı kararla Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından koruma altına alınan yapı, 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan “Türkiye’nin En Görkemli 13 Kalesi” listesinde de yer bulmuştur.
Kalenin altında yer aldığı düşünülen geniş yer altı şehri ise, Roma ve Bizans dönemlerine ait izler taşımakta. Her ne kadar yapımına dair kesin bir kitabe bulunmasa da, kalenin bugünkü görünümünü büyük ölçüde Osmanlı döneminde kazandığı bilinmektedir. Boyabat Kalesi, hem tarih meraklıları hem de kültürel keşif tutkunları için eşsiz bir durak olmaya devam ediyor.
Paflagonya Nedir?
Paflagonya, Anadolu'nun Karadeniz kıyısında yer alan, Pontus ile Bitinya arasında bulunan eski bir bölgedir. Antik çağda Frigya'dan başlayıp, Bithynia'nın doğusuna kadar uzanan bu bölge, Strabon’a göre, Parthenius (Bartın Çayı) Nehri ile batıda sınırlı, Halys (Kızılırmak) Nehri ile ise doğuya kadar uzanıyordu. Güneyde Frigya ve Galatya, batıda Sakarya Nehri ile çevrili olan Paflagonya'nın kuzey sınırında ise Karadeniz yer almaktadır.
Bugün Kastamonu, Sinop, Bartın, Çankırı ve Karabük illerinin sınırları içinde yer alan Paflagonya, Çorum, Bolu, Zonguldak ve Samsun illerinin bir kısmını da kapsamaktadır. Bu bölge, Türkler bu topraklara gelmeden önce Paflagonya adıyla anılmakta ve MÖ 1000 civarında burada hüküm süren Paflagonlar, bu coğrafyaya adlarını vermişlerdir.