Vatandaşlar arama motorları aracılığıyla “Kayyum” ile alakalı araştırmalar yapmaya başladı. Peki, kayyum nedir? Kayyum ne yapar? Kayyum nasıl atanır? Kayyum neden atanır? Kayyum ataması ne demektir? Kayyum türleri neler? Kayyum mu kayyım mı?
Kayyum nedir, ne yapar?
Kayyum ya da kayyım, yasalar tarafından belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait olan bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kişileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Arapça kökenli olan bu kelime; “kama” (durmak) kökünden gelir ve “kıyam” (yerine geçmek) anlamını taşır.
Kayyum olarak atanan kişi “kamu görevlisi” yerine geçer. Genellikle ilgili yerleşim biriminin en yüksek mal memuru kayyum olarak atanır. İllerde defterdar, ilçelerde ise mal müdürü kayyum olarak görevlendirilir.
Kayyum ataması yapılabilecek suçlar ise şöyle sıralanabilir:
- Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti
- Uyuşturucu ticareti
- Kalpazanlık
- Fuhuş yaptırma
- Kumar oynatma
- Zimmete mal ve para geçirme
- Kara para aklama
- Silahlı örgüt kurma
- Silah kaçakçılığı
- Casusluk
- Kaçakçılık
- Kültür ve tabiat varlıklarına karşı işlenen bazı suçlar
Kayyum türleri neler?
Kanuni Kayyum: İş ya da mal sahibinin rızasına bakılmadan, yasalar tarafından belirtilen durumlarda kayyum atanır.
Suç Şüphesiyle Kayyum Tayini: Yasalar tarafından belirli suçları işlediği noktasında kuvvetli şüphe bulunan şirketlere kovuşturma sürecinde kayyum atanabilir.
İflasın Ertelenmesi: Mahkemenin, iflasın ertelenmesi talebi üzerine kayyum atanır. Atanan kayyumi şirketin faaliyetlerini sürdürürken mal varlığını korur, şirketin iyileştirilmesi konularında şirketin yönetimini sağlar.
Gaiplik (Kayıplık): Gaiplik (Kayıplık),bir kişinin sağ olup olmadığının bilinememesi ya da yaşadığı yerin bulunamaması durumudur.
İhtiyari Kayyum: Kişinin kendi isteği üzerine atanır. Engellilik, yaşlılık ya da tecrübesizlik durumlarında reşit kimselere kendi isteği üzerine kayyım atanır.