Kahramanmaraş'taki Yassı Höyük'te süren kazı çalışmalarında arkeologlar, tarımsal üretimin zengin geçmişine dair önemli bulgulara ulaştı. Özellikle sarımsak, bu keşiflerin en dikkat çekici unsurlarından biri olarak ön plana çıkıyor. M.Ö. 6 bin ile M.S. 275 yılları arasında kesintisiz devam eden yerleşim katmanlarında, arkeologlar karbonlaşmış 21 kilogram nohut, buğday, üzüm çekirdekleri, kayısı çekirdekleri ve sarımsak tanelerini gün yüzüne çıkardı.

SARIMSAĞIN GEÇMİŞİ 2.800 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

Kazılar sırasında bulunan sarımsak taneleri, sarımsak üretiminin 2.800 yıllara dayandığını gösterdi. Bilindiği üzere, Kastamonu’nun Taşköprü Sarımsağı, Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak bilinir ve coğrafi işaretle tescillidir. Ancak Yassı Höyük'te ortaya çıkarılan bu 2.800 yıllık sarımsak taneleri, sarımsağın Anadolu'daki öneminin çok daha eskiye dayandığını gösteriyor.

1080Xauto-1

18 Ocak 2025 Çılgın Sayısal Loto Sonuçları: 18 Ocak Çılgın Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? 18 Ocak 2025 Çılgın Sayısal Loto Sonuçları: 18 Ocak Çılgın Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı?

SARIMSAĞI ÖNEMSİYORUZ

Sarımsak üretiminin 2.800 yıllara dayandığını ifade eden Arkeolog Baştürk; “Hatta bu buluntulardan özellikle sarımsak tanesini biraz daha önemsiyoruz. Çünkü hemen ötemizde Koçovası Mahallemiz bulunuyor ve sarımsağı coğrafi işaret almış bir sarımsak. Yani bu tarımsal üretimin en azından sarımsakla ilgili kısmında, bölgede 2 bin 800 yıldır devam eden, belki özel bir gıda olarak tüketildiğini düşünmek mümkündür” dedi.

Editör: Kastamonu Haber Merkezi