Sağlık

Kene Kabusu yurdu sardı: Ölümler başladı!

Bu yıl Türkiye'de ilkbahar sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları arttı.

Abone Ol

Türkiye'de bu yıl ilkbahar sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, KKKA hastalığını taşıyan kenelerin erken ortaya çıkmasına yol açtı. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. İlhan Çetin, bu durumun KKKA kaynaklı ölümlerin bu yıl daha erken meydana gelmesine neden olduğunu belirtti.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. İlhan Çetin, son dönemde mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıklarının Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını taşıyan kenelerin doğada daha erken görülmesine ve yayılmasına neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Çetin, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde sıcaklıkların haziran ayı sonlarına doğru artmasının kenelerin aktivitesini artırdığını ve bu durumun vakaların artışına yol açtığını ifade etti.

İÇ ANADOLU'NUN KUZEYİ İLE DOĞU KARADENİZ'DE VAKALAR YOĞUNLAŞTI

Prof. Dr. Çetin, geçmiş yıllarla kıyaslandığında, bu yıl Mart ve Nisan aylarının tarihte kaydedilen en sıcak aylar olmasının kenelerin çıkış zamanını etkilediğini ve vakaların daha erken görülmeye başlandığını kaydetti. 2023 yılı itibariyle KKKA vakalarının sayısında önemli bir artış gözlemlendiğini belirten Çetin, özellikle İç Anadolu'nun kuzeyi ile Doğu Karadeniz bölgesinde vakaların yoğunlaştığını vurguladı.

Prof. Dr. Çetin, vatandaşlara çağrı yaparak, "Özellikle dış mekanlarda çalışanlar ve tabiatla iç içe olanlar, kenelere karşı dikkatli olmalı. Piknik gibi açık hava etkinliklerinde kene ısırıklarına karşı tedbirli olunmalıdır. Kene ısırıkları ve hastalık bulaş riskini göz ardı etmeyin" şeklinde konuştu.

Türkiye genelindeki yıllık KKKA vaka sayısı genellikle bin 200-bin 300 civarında iken, geçen sene bu rakamın 600-700’e düştüğünü hatırlatan Çetin, bu düşüşün bahar aylarının geç gelmesine bağlı olduğunu söyledi. Ancak bu yıl, erken gelen sıcaklar nedeniyle şimdiden 80 civarında vaka tespit edildiğini ve bu sayının yıl sonuna kadar artabileceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı, KKKA hastalığına karşı tedbir alma sürecinde olduklarını duyurdu. Çetin, alınacak tedbirlerin hastalığın yayılmasını önlemede kritik öneme sahip olduğunu ve korunmanın en etkili yolunun, kenelere karşı alınabilecek basit önlemler olduğunu sözlerine ekledi.

ERZURUM'DA ÖLÜM VAKASI

KKKA hastalığı şüphesiyle bu yıl Erzurum'da bir ölüm vakası yaşanırken, vakaların en çok Sivas, Erzurum, Erzincan, Samsun ve özellikle Yozgat çevresinde yoğunlaştığı gözlemlendi. Prof. Dr. Çetin, ölümcül sonuçlarla karşılaşmamak adına herkesin gerekli önlemleri alması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda halk sağlığı önlemlerinin şart olduğunu belirtti.

Kaynak: Karar