Kıdem tazminatı için yeni adımların beklendiği biliniyordu. Kıdem tazminatı konusunda işverenin ve çalışanların mağdur edilmediği bir düzenlemenin yapılması gerektiği, işverenler tarafından kaydedildi.
İşçileri temsilen bir konuşmada bulunan TÜRK-İŞ Başkanı ise kıdem tazminatı konusunun gündeme gelmesi tehlikesine karşı grev yapacaklarını belirterek “Kıdem tazminatıyla ilgili ülke gündemine getirirseniz genel grev yapacağız. Bir adım geri yapmayız. Allah şahidim, Türkiye'yi durdururuz” ifadelerini kullandı.
Tüm bu detaylar kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuyla alakalı bir açıklama yaparak kıdem tazminatında reform sinyali vermiş, beklentileri bu yöne çekmişti.
KIDEM TAZMİNATI KİMLERE VERİLİYOR?
Çalışanların haklarıyla ilgili önemli bir detay olan kıdem tazminatı, kaybedilmemesi gereken bir hak olarak işçilerin karşısına çıkıyor. Bir kurumda en az 1 yıl ya da daha uzun süre boyunca çalışan kişiler kıdem tazminatına hak kazanıyor. Ayrıca çalışanın iş akdinin işveren tarafından sonlandırılması gerekiyor. Kıdem tazminatı konusunun yeniden gündeme gelerek düzenlenmesini ise işverenler talep ediyor. Ancak işçiler bu haklarının ellerinden alınmasını istemiyor.
YENİ FORMÜL KONUŞULUYOR
Kıdem tazminatı üzerine yapılacak reformun işçi haklarını ellerinden almaması gerekiyor. Serbest Mali Müşavir Muhammet Bayram, konuyla ilgili detay vererek her yüz çalışandan sadece 15’inin bu haktan yararlandığını hatırlatarak bu hakkın tüm çalışanların yararlanabileceği şekilde düzenlenebileceğini açıkladı.
Bayram, uzun yıllar bir yerde çalışanların işten kendi istekleriyle çıktıklarında kıdem tazminatlarından vazgeçtiklerini aktararak, “Bu mağduriyetlerin giderilmesi adına kıdem tazminat oranlarının bir miktar düşürülerek bunun çalışan adına düzenlenmesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.
BİREYSEL EMEKLİLİĞE BENZER SİSTEM GELİYOR
Ayrıca Bayram, sözlerinin devamında reformun bireysel emeklilik sistemine benzer şekilde olacağını açıkladı. Bir fon üzerinden verilecek olan kıdem tazminatlarının, buraya kaynak ayırmayan işverenlerin yükünü de hafifleteceğini söyledi.
Bayram, işverenlerin gelecekteki kıdem tazminatı yükünü hafifletecek formülde, yasal zorunluluk olarak oluşturulacak fonun brüt maaş tutarı kadar değil, daha düşük oranlarda kaynak olarak aktarılacağını, bunun da sermaye ve öz sermaye açısından da olumlu olacağını vurguladı.
ÜÇ KANUN BİRLEŞTİRİLECEK
Sosyal Güvenlik Müşaviri Dilek Ete, kıdem tazminatı fonu konusunun 20 yıldır tartışılan bir mesele olduğuna işaret ederek, 4857 sayılı İş Kanunu'nda yer alan kıdem tazminatının, deniz ve hava iş kanunları ile birleştirilme ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Ete, pandemi süreciyle birlikte popüler hale gelen uzaktan çalışma sisteminin iş hayatındaki yerini sağlamlaştırdığını ve bu yeni çalışma düzeninin eksiklerinin giderilerek hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, mevcut ve yeni düzenlemelerin iş hayatını nasıl etkileyeceği konusunda daha fazla çalışma yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi.
Ete, kıdem tazminatının fona devredilmesiyle BES’in benzerliğinin olduğuna dikkat çekerek, hem işçi hem de işveren tarafının uzlaşmasının sağlanacağı bir düzenleme olduğunu söyledi.
Ete bu sistemin bazı çekinceleri olduğunu da söyleyerek, “Kıdem tazminatı aslında herkesin yarasını sarıyor. Kıdem tazminatının yeni sisteminde sadece 3’te bire düşürülmesi işçinin haklarının göz ardı edilebileceği ihtimalini de doğuruyor” ifadelerini kullandı. Böylece işçi çalıştığı yıl boyunca maaşından devlet tarafından kesilen yüzde 20’lik primin sadece yüzde 3’ünden yararlanabileceğini söyledi.
Öte yandan yüzde 20’lik sigorta primine karşılık yüzde 3’lük primin yatırılması emekli maaşlarını aşağıya çekip dönemin emeklilerini üzecek. Konuyla ilgili detayları paylaşan Ete, “Diyelim ki 60 yaşına kadar 500 bin lira birikti. Bu paranın yüzde 25’i yatacak geri kalanı da emekli maaşına ek olarak yatacak. Çalışanın ölümü durumunda bu paranın ailenin geri kalan üyelerine verilecek. Kıdem tazminatı düşük dahi olsa ve zaman içinde kıdem tazminatına tavan getirilerek düşürülmüş bile olsa o rakamın tamamına erişimin aleyhine kaldırılacak” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Kamu Son Haber