Taşköprü Postası Gazetesi olarak ilçemizin köy nüfusunun yoğunlukta olması hususunu göz önünde bulundurarak ve sizlerden gelen talep üzerine gazetemizde bir köyümüzün tanıtımına yer veriyoruz. Bu haftaki köyümüz ise Köçekli köyü...

Köçekli köyü, Kastamonu iline 62 km, Taşköprü ilçemize 22 km uzaklıktadır. Taşköprü’nün kuzeyinde kalan çehresi ormanlarla kaplı Saraycık Dağları'nın eteklerinde kurulmuş bir göçebe köyüdür.

Köyün bir de Guzören isminde Mahallesi vardır. 201 Nüfuslu Köçekli köyünün geçim kaynağı genel olarak hayvancılık ve ormancılıktır. Köyde genelde büyük şehirlerde emekli olarak yerleşenler ağırlıktadır.

Köy nüfusu yaz aylarında ise 1000 civarında olup, köyde 160 hane bulunmaktadır. Köyde 4 cami bulurken bu camilerin iki tanesinde imam vardır. Köçekli köyü bu bölgenin merkezi köylerden biridir.

Köçeklijpg (2)

Köyde market, manav, kahvehaneler, nalburlar, tüp bayii, otobüs yazıhanesi, sağlık evi gibi köylülerin ihtiyaçlarını karşılayacak dükkan ve kamusal alanlar mevcuttur. Köyde daha önce PTT Tarım Kredi Kooperatifi, İlk ve Orta Okul, iki doktoru bulunan sağlık ocağı, geçtiğimiz günlere kadar da Jandarma Karakolu bulunmaktaydı. Şimdi bunlar kapatılarak binaları çürümeye terk edilmiş vaziyettedir. Köyü ilçeye bağlayan yol 100. Yıl Atatürk Yolu, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı anısına ismi verilen yol şimdilerde biraz üzerindeki asfalt deliklerinden dolayı buruk haldedir.

Köçekli köyünde yörenin kuzularından yapılan sırık kebabı Perşembe ve Pazar günleri halen yapılmaktadır. Mis gibi kekik kokan tarlalarda otlayan kuzulardan yapılan sırık kebabı yörenin kendine has lezzetlerinden biridir. Köyün havası bol oksijenli olduğu için buralarda insan çabuk acıkıyor hele bir de kebabı alıp kaynağından akan suyun kenarına giderek yerseniz dikkat etmek lazım maazallah…

Köçeklijpg (6)

Köçekli İsmi Nereden Geliyor?

Gökırmak Vadisinde kültürün neredeyse tek maden alanı olarak Küre'yi bilirken, özellikle Tunç Dönemleri dediğimiz MÖ 3500-1200 yılları arasında Daday, Devrekani kesimlerinde olduğu gibi Taşköprü'nün de Köçekli ve çevresinde madencilik faaliyetlerinden dolayı bir ormansızlaşma olduğu tespit edilmiş durumda. Madencilik demek ekonomik bir hayat, nüfus yoğunlaşması, iş bölümü ve nihayetinde kentleşme demek. Yani Gökırmak Vadisinde geçmişten günümüze süre gelen bir medeniyet çizgisi bulunmakta.

Taşköprü'de ragbi heyecanı! Taşköprü'de ragbi heyecanı!

Köyün ismini nereden aldığı ve tarihçesi tam olarak bilinmese de köyün Guzören Mahallesi'nde bulunan tarihi kalıntılara ve mezar taşlarına bakıldığında köy Roma döneminin izlerini taşımaktadır.

Bazı kaynaklara göre Halep yöresinde bulunan Avşarların üç kolundan biri olan Köpekli Avşarının obalarındandır. Köpekli Avşarı, Sivas–Karaman tarafları ile Erzurum-Kars-Çıldır taraflarına gitti. Bir kısmı Colab ırmağı kıyıları ile Harran ovası, Bozabad ve Urfa’nın güneybatısında yerleşti. Günümüzde Kırşehir’in Akçakent ilçesine bağlı 12 köyde yaşayan boydan geldikleri anlatılan Köçekli  halkı bir başka rivayete göre de Hindistan’dan  Erzincan’dan ve Konya’dan üç ayrı yerden gelen göçerlerin oluşturduğu bir köydür. Köyün adı bir rivayete göre Avşar boyunun Köpekli kolundan bir rivayete göre göç edenler manasına da gelen Gökçeli’den gelmektedir.

Köçeklijpg (3)

Köçekli’nin Yetiştirdiği Önemli İsimler Ve Kahramanlık Hikâyeleri

Köyün yetiştirdiği birçok isim vardır. Öncelikle bunların başında Cumhuriyet dönemi sonrası yetişen öğretmenlerden Burhan Öztürk, İbrahim Öztürk ve Nevzat Yüce köyün çehresini değiştiren isimlerdir.

Bu öğretmenlerin yetiştirdiği birçok öğrenci de vardır. Yine köyün yetiştirdiği Emekli Albay Abdullah Öztürk,  İstanbul Kartal Adliyesinde Başsavcı Vekili Oğuz Yöntem, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Çetin Algüneş,  Dr. Suat Ulutaş, Av. ve de aynı zamanda öğretmen olan Mubin Yüce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın futbol Antrenörü Mehmet Ali Gürses, Aydın Yüce, Mustafa Güven, M. Salih Öztürk, Emrullah Yöntem ve isimlerini sayamadığımız birçok kişi gerek öğretmen gerek ilahiyatçı olarak memleketlerine hizmet etmektedirler. Ayrıca Köçekli köyünde Çanakkale Savaşı'nda ve kurtuluş savaşında 20 civarında kişi şehit olarak vatana borçlarını kanlarıyla ödemişler. Ayrıca köyden Nuri Yöntem Kore Savaşı'na katılarak gazi olmuş, Recep Ergin ise Kıbrıs çıkartmasına katılarak Kıbrıs gazisi olmuştur.

Köçeklijpg (5)

Kara Fatma’nın da Köçekli köyünden olduğunu iddia eden köyün eski muhtarı Mustafa Yaman, Kara Fatma kardeşinin Çanakkale’de şehit olmasının ardından asker olmak istediğini fakat kadın olduğu için askere alınmadığını söylüyor. Daha sonra ise milis kuvvet olarak Kurtuluş savaşı esnasında çetelerle savaştığını Kurtuluş Savaşı sonrası da Ulu Önder Atatürk'ün Kara Fatma’ya rütbe vererek orduya aldığını söyleyen Mustafa Yaman, Kara Fatma’nın köyde akrabaları olduğunu ve bir sokağa da Kara Fatma adını verdiklerini belirtiyor.

31 Mart 2019 yerel seçimlerini kazanan muhtar Fehmi Yüntem liderliğinde Köçekli köyü, tarihi zenginlikleri ve yetiştirdiği önemli isimleriyle birlikte Taşköprü’nün önemli merkez köylerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

Köçeklijpg (8)

Köçeklijpg (7)

Köçeklijpg (4)

( Haber Merkezi )

Editör: Deniz Çam