Kokoreç sevenler bunu duyunca yıkım yaşayabilir! Öğrendikten sonra ağzınıza bile sürmeyeceksiniz! Yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar paylaşıldı. Kokoreç diye bakın ne yiyormuşuz? 100 gramında 470 adet zehir çıktı...
Gıda güvenliği konusundaki endişeler, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Özuluğ'un öncülüğünde gerçekleştirilen bir araştırma ile bir kez daha gündeme geldi. Yapılan çalışmada, kokoreç, kebap ve börek gibi hazır besinlerin servis aşamasında plastik yüzeylerde kesilmesinin, bu gıdalardaki mikroplastik yükünü artırdığı tespit edildi.
KOKOREÇ HEPSİNİ SOLLADI
Araştırmacılar, özellikle plastik tezgah üzerinde kesilen Urfa kebabında 100 gramda ortalama 52, kokoreçte 470 ve börekte 830 mikroplastik parçacığına rastladıklarını belirttiler.
Özuluğ, mikroplastiklerin boyutları da dikkate alındığında, kokoreç bu listeye ön sıradan giriş yaptığının altını çizerek “Böreğin parça sayısı çok fazla ama milimetrik olarak parçaların boyutları bakımından bakarsak kokoreçten daha az bir miktarda olduğunu söyleyebiliyoruz. O yüzden parça sayısıyla beraber boyutların da önem kazandığını söylemek isterim.” dedi.
Mikroplastiklerin boyutları hakkında detaylı bilgi veren Özuluğ şu ifadeleri kullandı: “Urfa kebabın 100 gramında 0,087 milimetre yani bir saç teli çapında ve 8.47 milimetre uzunluğunda plastik tüketmiş oluyoruz. 8 milimetre bir santime yakındır. Bu, bir sefer yediğinizde, 100 gram Urfa kebaptaki en az miktar. Kokorece baktığımız zaman, iki ince saç teli eninde diyebilirim, 0,1 milimetre eninde ve 110 milimetre boyutunda. Yani kokoreçte de 10 santimetreye yakın uzunlukta, yediğimiz plastik var demektir. Börekte de buna yakın 6 santimetreye yakın bir boy uzunluğu var. Yine bir saç teli inceliğinde ve 6 santimetre ama bu dediğim gibi, 100 gram için ve bir sefer yediğinizde bedeninize girebilecek plastik miktarı.”
İÇİNDE KÖMÜR PARÇASI BULUNDU
Çiğ ve pişmiş olarak incelenen Urfa kebabınde iki şekilde de yaklaşık olarak aynı miktarda plastik tespit edildi. Özuluğ kokorecin pişme yönteminden ötürü içinde kömür parçalarına da rastladıklarını söyledi.
Özuluğ, sadece haftada bir kez tüketilirse bile vücuda alınan plastik miktarını şöyle açıkladı: “Plastik tezgahlar üzerinde işlem görmüş börek, kokoreç ya da Urfa kebaptan her hafta sadece biri tüketildiğinde bir yılda iki saç eninde ve 5 metreden biraz fazla uzunlukta bir plastik yükü vücuda alınıyor.”
PLASTİK YERİNE ALTERNATİFLER KULLANILMALI
Özuluğ, plastik tezgahların tercih edilmesinin nedenini, mevzuata uygunluğu ve kolay temizlenebilir olmalarına bağlayarak “İşletmeler eğer halka daha sağlıklı bir ürün sunmak istiyorsa daha sağlıklı ve doğal olan malzemelere yönelebilirler. Ağaç, bambu veya cam olabilir. Artık yeni yeni, sanırım porselen ürünler de piyasada var. Ev içerisinde kesme işlemleri yapılıyorsa plastikten uzak durulmalı. Plastiği hepimiz kullanıyoruz. Hepimizin evinde plastikler var ama piştikten sonra ya da pişmeden önce kesme işlemlerinde plastiğin kullanılmaması gerekiyor.” dedi.
Araştırmaların gıda güvenliği farkındalığı için önemli olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söyleyen Özuluğ, plastik ürünlerin kullanımıyla ilgili kanunlar açısından düzenlenmesi gerektiğini söyledi.