Manşet

Kombileri kapatın: Doğalgaza öyle bir zam geldi ki kışın cepler yanacak, evler donacak!

Geçtiğimiz aylarda elektriğe yapılan yüzde 38'lik zammın ardından akşam saatlerinde konutlarda kullanılan doğalgaza da 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere zam yapıldı.

Abone Ol

Son yıllarda Türkiye genelinde petrol ve doğalgaz arayışları sürerken ve hatta bazı bölgelerde 'doğalgaz' ve 'petrol bulundu' müjdeleri de verilirken doğalgaza da zam haberi geldi.

Geçtiğimiz aylarda elektrik fiyatlarına yüzde 38 zam yapılmıştı. Vatandaşlar, elektrik zammının ardından doğalgaza yapılacak zammı merakla bekliyordu.

Vatandaşların merakını Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) giderdi.

ZAM, 1 AĞUSTOS İTİBARİYLE GEÇERLİ 

Konut ve sanayi abonelerine yönelik tarife ile elektrik üretim tarife tablosu, Botaş'ın internet sitesinde yayımlandı. 

Buna göre, ağustos ayı itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan fiyatı yüzde 38 oranında artarken, elektrik üretimi hariç yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin kullandığı doğalgazın satış fiyatı, yüzde 33,1 oranında arttı.

Elektrik üretimi kapsamında ihtiyaç duyulan doğalgaz toptan fiyat tarifesi, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin 1 metreküp ve üzeri olan tüketicilerin elektrik kullanımı hariç doğalgazın satış fiyatında değişikliğe gidilmedi.

Endüstriyel kullanıcılara yönelik tarife ise 1. etap için 1000 metreküp doğalgaz için 8 bin 549 lira, 2. etap için ise 11 bin 380 lira olarak hesaplandı.

Elektrik üretimine ilişkin tarifede 1000 metreküp doğalgazın maliyetinin bin lira olarak belirlendiği ortaya çıktı.

Botaş'ın 1 Ağustos tarihi itibariyle konut tüketicilerine yönelik dağıtım şirketlerine uygulayacağı satış tarifesi 1000 metreküp doğalgaz için 12 bin 631 lira olarak duyuruldu.

Aylık olarak doğalgaz fiyatı hükümetin belirlediği tarifelere göre belirleniyor.

Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruda, "Şirketimizin doğal gaz toptan satış fiyatları piyasa koşulları, piyasa fiyat istikrarı, enerji piyasası düzenleyici otoritenin tarifeye ilişkin kararları ve satın alma-işletme değişikliği dikkate alınarak mümkün olan en makul düzeyde belirlenmektedir". Maliyet unsuru olan ve tüketicilere sunulan harcamalardır". ifadesi kullanıldı.