Covid-19 aşısının kanda pıhtılaşmaya ve kalp krizine yol açtığı iddiası sosyal medyada uzun süre konuşuldu. Peki Koronavirüs aşıları kalp hastalıklarına sebep oluyor mu? Bilim insanları 20 milyondan fazla kişinin sağlık kayıtlarını analiz ederek yeni bir araştırmayla bu tartışmalara son noktayı koydu. Yıllardır tartışılan konuyla ilgili Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, önemli açıklamalarda bulundu.

BİLİM İNSANLARI NOKTAYI KOYDU

Korona aşıları kalp hastalıklarına sebep oluyor mu? sorusuna bilim insanları noktayı koydu. İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, bilim insanları İngiltere, İspanya ve Estonya'da 20 milyondan fazla insanın sağlık kayıtlarını analiz etti.

Kovid aşıları için çarpıcı sonuç Yıllardır tartışılıyordu sonunda ortaya çıktı… Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Bunlar önlenebilirdi

Araştırmaya göre, Covid aşıları virüse bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskini artırmıyor aksine azaltıyor. Oxford-AstraZeneca, Pfizer ve Moderna'nın aşıları da dahil olmak üzere Kovid aşılarının, pandemide ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu kanıtlandı.

"Araştırma sonucu: “Covid-19 hastalık sonrası, aşılanmış bireylerin, aşısız hastalığı geçirenlere göre çok daha az kalp ve damar hastalıklarına maruz kaldıklarını gösteren, 20 milyon kişiyi kapsayan çalışma. Sonuç: Aşı virüsün yol açtığı kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu”

"AŞI BUNLARI ÖNLEYEBİLİRDİ"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Bizim yıllardır söylediğimiz şey. Aşı virüsün yol açtığı kalp ve damar hastalıklarına karşı 44 kat daha koruyuculuk sağlıyor. Ayrıca uzun dönem koronavirüs geçirenlerde sonrasında depresyon, işe odaklanmada zorlanma, halsizlik ve depresyon görülüyor. Aşı olunsaydı bunlar önlenirdi" dedi.

Kovid aşıları için çarpıcı sonuç Yıllardır tartışılıyordu sonunda ortaya çıktı… Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Bunlar önlenebilirdi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan

"SOSYAL MEDYADA KONUŞULDUĞU GİBİ DEĞİL"

Konuyla ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan“Yapılan bütün çalışmalar aşının kalp damar tıkanıklığına dair ölüm oranlarının azalttığını gösteriyordu. BioNTech aşısının kalp damar sağlığı üzerine olumsuz etkileri kalp kası iltihabı şeklindeydi. O da zaten şimdiye kadar görülen vakalar çok az seyredilmiş ve ayakta geçirilmiş vakalardı. Bunun üzerine yapılan birçok değerlendirmede, sosyal medyada konuşulduğu gibi olmadığı ortaya çıktı” diye konuştu.

"AŞI 44 KAT KORUYUCU"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan sözlerine şöyle devam etti:

Koronavirüs pandemisi döneminde ölüm sayılarında bütün dünyada artış oldu. Aşılama başlayınca bu ölüm sayıları düştü. Daha sonra aşılama bırakılınca bu senenin başından itibaren ölüm sayıları yeniden artmaya başladı. Bu da esas problemin aşı değil, koronavirüsün kendisi olduğunu gösteriyor. Araştırmanın sonucu bizim yıllardır söylediğimiz şey. Aşılanmayanlarda koronavirüse bağlı kalp problemleri, aşılananlara göre 44 kat daha fazla. Aşı koronavirüsün yol açtığı kalp ve damar hastalıklarına karşı 44 kat daha koruyuculuk sağlıyor.

"VÜCUDU UZUN SÜRE KORUYOR"

Kastamonu'da çağın iki hastalığı hakkında eğitim! Kastamonu'da çağın iki hastalığı hakkında eğitim!

Prof. Dr. Ceyhan koronavirüs aşısıyla ilgili, “Koronavirüs aşılarının genetik bazı bozukluklara yol açabileceği öne sürüldü. Oysa genetik bir değişikliğe yani kansere yol açması için bir aşının hücrenin çekirdeğinden içeri girmesi lazım. Hâlbuki RNA bunlar DNA değil. RNA hücrenin içerisine giremediği için çok kısa sürede maksimum 3 günde vücuttan atılıyor. Sonra ona karşı oluşan antikorlar vücudu yıllarca uzun süre koruyor” ifadelerini kullandı.

HER 5 KİŞİDEN 1’İNDE GÖRÜLÜYOR

“Covid'in 3 aydan daha uzun süre sürmesi, 'uzun Covid' olarak adlandırılıyor” diyen Prof. Dr. Ceyhan “Pandeminin başında covid geçirip hala baş ağrıları, solunum yetmezliği, kalp problemleri devam eden insanlar var. Uzun Covid dediğimiz tablo insanların yüzde 20’sine kadar yüksek oranlarda görülebilir. Yüzde 20 dediğimiz oran her 5 kişiden 1 kişi demek. Uzun Covid’in belirtilerinden biri de kalp problemleri ve kalp krizi olarak biliniyor. Uzun Covid dediğimiz şey, unutkanlık, isteksizlik, iş yapamama, fiziksel performansın düşüşü ve akciğer ve böbreği de ilgilendiren çok sayıda problemi kapsıyor” dedi.

UZUN COVID’E DİKKAT

Prof. Dr. Ceyhan, uzun Covid’in bilim dünyasında yoğun bir şekilde araştırıldığını belirterek, “Uzun covid toplumdaki birçok kişiyi etkiliyor. İnsanlar daha çok depresyona giriyor. Eklem ağrısı ve aşırı yorgunluk problemleri arttı. İnsanlar henüz bu durumun ciddiyetinin farkında olmayabilir. Aşı yaptırırsanız bunları da engelleyebilirsiniz” diye konuştu.

"ÇOCUKLARINA AŞI YAPTIRMAYAN AİLELER GÖRMEYE BAŞLADIK"

Koronavirüs aşılarına ilişkin bilinen yanlış bilgilerin sadece pandemi aşılarını değil, genel aşı uygulamasını da kapsadığını belirten Prof. Dr. Ceyhan, sözlerine şöyle devam etti:

Yanlış  bilgiler sadece pandemi aşılarını değil, genel aşı uygulamasını özellikle de çocukluk aşılamalarını azalttı. Örneğin Türkiye’de 2021 yılında 4 buçuk milyon doz grip aşısı yaptık. Bu sene bu rakam henüz 1 buçuk milyonda, insanlar aşıya karşı bir tedirginlik hissetmeye başladı. Çocuklarının aşısını yaptırmayan aileler görmeye başladık. Çocukların yavaş yavaş ölümüne yol açan birçok ciddi hastalık var. Bu noktada ailelerin bilinçli olması büyük önem taşıyor.

(Posta)

Editör: Kastamonu Haber Merkezi