KÖY ODALARI

Kültürümüzün önemli kaynaklarından biri de geçmişte her köyde, her mahallede olmazsa olmaz olan köy odalarıdır.

Abone Ol

Geçmiş zaman olur ki diye başlayalım sözümüze.Geçmişte kalan Türk konukseverliğine güzel örneklerinden biri olan,yakın zamana kadar yaşayan köy odaları geleneğini anlatmaya

Kültürümüzün önemli kaynaklarından biri de geçmişte her köyde, her mahallede olmazsa olmaz olan köy odalarıdır.

           Köy odalarının,kültürümüzün örf ve adetlerimizin yaşatılmasında gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli yeri vardır.

Çünkü kültürün oluştuğu ve yaşatıldığı  dayanışmayı,kaynaşmayı artıran,bu yönüyle sosyal hayatı geliştiren ve ayakta tutan yerlerdir.

Eskiden şimdi ki gibi ulaşım araçları yoktu.At, eşek ve öküz arabalarından yararlanılırdı.Böyle oluncada bir yerden bir yere gitmek oldukça zaman alır  ve konaklamak gerekirdi .

Örneğin Cuma pazarına gelmek için uzak köylerden gelecekler Perşembe gününden ilçe merkezine yakın köylerden birine inerler ya akrabalarında kalırlar yada köy odalarında misafir edilirlerdi.

Köy odaları köye gelen misafirleri, uzak köylere giden yolcuları,satıcıları, çerçileri  ağırlamak ve konaklamasını sağlamak,ya da köy insanlarının bir araya gelip sohbet etmesi için yapılmış yerlerdi ve her köyde mutlaka bir köy odası bulunurdu.  

Köy odaları  genellikle köyün camisinin altında yada yanında olurdu. Bazı köylerde zengin ailelerin de ayrı misafir ağırlayacak odaları olurdu.

O gün kü şartlarda misafirlerin ihtiyacını karşılayacak şekilde yapılmış yerlerdi.

Tuvaleti,sobası,banyo yapabileceği yeri yatak dolabı gibi yerleri vardı.

Köye gelen misafir,yolcu,satıcı vb.insanlar hiç çekinmeden köy odasına giderler ve aç kalacağım açıkta kalacağım endişesi olmadan dinlenirlerdi.

Gelen misafirlere köy halkı sırayla yada gönüllü olarak yemek götürürler ikramda bulunurlar işi olmayanlar yanına gelip hoş beş den sonra sohbet devam ederdi.

Sohbet etmede ki amaç aynı zamanda gelen kişinin kim olduğunun araştırılmasıydı.

Köy odası kültürümüz çok eskilere dayanır.Yerleşik düzene geçilmeye başlandığından bu yana vardır.

Resmi özelliği olmayan ancak insanların bir araya gelerek dayanışma haberleşme kültürüne sahip çıkan ,katkı sağlayan sosyal mekanlardır.

Sosyal yaşamımızda yeri oldukça önemliydi hem okul,hem kültür mekanı,hem mahkeme ,hem misafirhane.Ayrıca buralar toplum hafızasının tazelendiği ve canlı tutulduğu yerlerdi.

Günümüzde köyden şehire göçün hızlanması ve ulaşım imkanlarının kolaylaşması vb.etkenler nedeniyle köy odaları önemini yitirmiş durumdadır.

Böylece köy odaları kültürü zaman geçtikçe ortadan yok olmaktadır.

Türk kültüründe konukseverliğin,birlik,beraberlik ve dayanışma değerlerinin oluştuğu devam ettiği en güzel ve önemli  örneklerindendir.

Köy odaları da unutulmaya yüz tutmuş diğer örf ve adetlerimiz gibi günümüz koşullarında işlevini yitirmiş yerini artık köy konakları dediğimiz başka amaçlarla kullanılan yerlere bırakmıştır. 

Her ne kadar bu kültürümüz günümüz koşullarında yok olduysa da ,amacımız geçmişimizi kültürümüzü unutmadan özümüzden kopmadan geleceğimize yön vermek olmalıdır.