Hükümetin ekonomi yönetimi, kredi kartlarıyla ilgili düzenleme sinyali vermeye devam ederken bankaların nakit avansta yeni düzenlemeye gittiği iddiası sosyal medyada gündem oldu. İşte detaylar...
Ekonomik krizi hafifletmek amacıyla bir süredir konuşulan 'kredi kartı kullanımı sınırlandırılacak' iddiaları hakkında bankalardan çarpıcı karar geldi. Son dönemde kredi kartı harcamalarıyla ilgili seçim sonrasında sınırlayıcı bir adım geleceği söyleniyordu ancak seçim öncesinde bir adım atıldı.
KREDİ KARTI KULLANIMI SINIRLANDIRILACAK MI?
Bankaların kredi kartından nakit avansta taksit sayısını bugün itibarıyla üçe kadar düşürdüğü iddia edildi. Geçen ay bankalar nakit avansta 12'ye kadar taksit yapıyordu.
Sözcü'de yer alan habere göre, bankacılık kaynakları, en ucuz finansman kaynağı olarak görüldüğü için kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının yoğun olarak kullanıldığını belirtti.
Bankalara nakit avansta taksit sınırına dair Merkez Bankası'ndan bir yazılı talimat gitmediği, sözlü yönlendirme yapıldığı aktarıldı.
KREDİ VE KREDİ KARTI KULLANIMI ARTIYOR
Yılın ilk 9 haftasında TL krediler yüzde 5,5 artarken kredi kartı harcamalarında artış oranı yüzde 13,8'e ulaşmıştı. Şubat enflasyonunun beklentileri aşması üzerine Merkez Bankası, geçen haftalarda ilave sıkılaşma adımlarını duyurmuştu.
Duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği bildirilmişti.
Kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesi kararı alınmıştı.
Kaynak: Karar