Kastamonu Üniversitesi, Cumhuriyet dönemi bilimsel ve felsefi gelişmeleri dijital beşeri bilimler yöntemleriyle analiz edip haritalandırmak için önemli bir projeye imza atıyor.
"Dijital Beşeri Bilimler Yöntemleri Kullanılarak Cumhuriyet Dönemi Bilim Tarihi ve Felsefesini Analiz Etme, Haritalandırma ve Görselleştirme" başlıklı proje, TÜBİTAK’ın 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Cumhuriyet Dönemi Bilimsel ve Felsefi Gelişmeler Dijital Araçlarla Sunulacak
Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ömer Fatih Tekin’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje, 1923’ten günümüze kadar olan dönemi dört temel başlık altında inceleyecek. Proje, bilimsel akımlar, dönüşümler ve entelektüel ilişkileri dijital araçlar yardımıyla görsel ve etkileşimli bir biçimde sunmayı hedefliyor.
Etkileşimli Haritalar ve Dijital Arşiv Oluşturulacak
Proje kapsamında oluşturulacak dijital arşiv ve veri tabanı, bilim tarihi ve felsefesi alanındaki önemli kavramların, olayların ve aktörlerin sosyal ağ analizi yöntemleriyle ilişkisel olarak ele alınmasına olanak tanıyacak. Ayrıca, etkileşimli haritalar ve zaman çizelgeleri sayesinde Cumhuriyet döneminin bilimsel ve fikri birikimi daha geniş kitlelere ulaştırılacak.
Akademik Katkı ve Uluslararası Düzeyde Önem
Proje, Kastamonu Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Çağlar Karaca, Dr. Öğretim Üyesi Tuba Uymaz, Prof. Dr. Yavuz Unat ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Elif Ela Erberk gibi akademik kadroların desteğiyle gerçekleştirilecek. Ayrıca, projede doktora bursiyerleri Sercan Palavan ve Gülcan Karaca da görev alacak.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projenin akademik camiaya önemli katkılar sağlayacağını ve uluslararası düzeyde dikkat çekeceğini belirterek, proje çalışmalarında görev alan akademisyenler ve öğrencilere tebriklerini iletti.