Gündem

KURBAN ETİ NASIL PAY EDİLİR DİYANET? Kurban Eti Kimlere Verilmez? Kurban Bayramı Kurban Eti Kardeşe Verilir Mi?

16 Haziran Pazar günü kurbanlarını kesecek olan vatandaşlar, "Kurban eti nasıl pay edilir?" sorusunu merak etmeye başladı.

Abone Ol

16 Haziran Pazar günü kurbanlarını kesecek olan vatandaşlar, "Kurban eti nasıl pay edilir?" sorusunu merak etmeye başladı. Kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar, kurban etinin kaç parçaya ayrılacağını ve kimlere verilip verilmeyeceğini araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamaları bu konuda rehber niteliğinde. Peki, kurban eti nasıl dağıtılır Diyanet’e göre? Kurban eti kimlere verilmez?, Kurban eti kaça bölünür kurban eti kimlere dağıtılır?, Kurban eti nasıl pay edilir Diyanet?, Kardeşe kurban eti verilir mi?, Kurban eti fakirlere nasıl dağıtılır? İşte yanıtı...

KURBAN ETİ NASIL PAY EDİLİR DİYANET?

Diyanet’e göre, kurban eti üçe bölünerek dağıtılır:

  1. Bir Bölümü Yoksullara: Kurban kesemeyen yoksullara dağıtılır.
  2. Bir Bölümü Akraba ve Komşulara: Akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılır.
  3. Bir Bölümü Aileye: Kalan kısmı da evde yenir.

Hanefî mezhebine göre kurban etinin tamamı evde kalabilir (Kâsânî, Bedâi’, 5/80-81). Ancak durumu iyi olan Müslümanların ihtiyaç sahiplerini unutmaması ve kurban etlerinin çoğunu dağıtmaları daha uygundur.

KURBAN ETİ KİMLERE VERİLMEZ?

Kurban eti kimlere verilmez sorusunun yanıtı, İslamî açıdan öncelikle yoksul ve ihtiyaç sahibi ailelere verilmesi gerektiğini belirtir. Kurbanlık hayvanın derisi veya kemikleri kişiye gelir kazandıracak şekilde kullanılmamalıdır, bu durum caiz değildir. Kurban etinin ve diğer kısımlarının hayır kurumlarına ve ihtiyaç sahiplerine verilmesi dinen caizdir. Kurban eti, cinsiyet, ırk, din, dil gözetmeksizin tüm insanlara pay edilebilir.

KURBAN ETİ KARDEŞE VERİLİR Mİ?

Evet, kurban eti kardeşe verilebilir. Kurban etinin dağıtımı konusunda kardeşler, akrabalar, komşular ve tanıdıklar da dahildir. Kur'an’da, “Biz kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin hakkınızda Allah’ın dininin şeâirinden kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Onlar boğazlanmak üzere saf halinde dururken onları kestiğiniz zaman Allah’ın adını anın! Yanı üstü yere yıkılınca da onlardan hem siz yiyin, hem kanaat gösterip istemeyene, hem de fakirlere yedirin. İşte şükredesiniz diye böylece onları sizin emrinize verdik” (Hac, 22/36) sözleri yer alır.