Mahkumlarla Aydınlanan Şehir Taşköprü

Tarih sahnesinin birçok alanında adını yazdırmaya devam ediyor.Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi il ve bölge genelinde elektriğin ilk kez geldiği yer olması nedeniyle dikkat çekiyor.

Taşköprü’ye elektrik gelmesinin hikâyesi şu şekilde doğuyor;

Dönemin Belediye Başkanı Mehmet Türkmenoğlu, 1935 yılında İstanbul’a bir seyahat gerçekleştiriyor, bu seyahati sırasında her yerin aydınlık olmasından etkilenen Türkmenoğlu, Taşköprü’ye döndüğünde kafasında benim ilçemde neden elektrik olmasın diye düşünüyor ve çevresine elektrik santrali kurma planlarını anlatıyor.

Ardından Alman Siemens firması ile iletişime geçip, teknik anlamda destek istiyor.

Devamını ise  eski belediye başkanlarından merhum İsmail Çilingir’in “Kadim Şehir Taşköprü” isimli eserde yer alan açıklamalarından dinleyelim;

14 km Kanalı Mahkûmlar Kazdı

Mehmet Türkmenoğlu çok çalışkan bir belediye başkanıydı. 1927’deki büyük yangından sonra kimse belediye başkanlığına talip olmak istememiş. Fakat eşrafın ısrarını kıramayan Mehmet Türkmenoğlu belediye başkanlığını kabul etmiş. 

Birçok hizmete imza atan Türkmenoğlu’nun en büyük hizmetlerinden biri bu elektrik mevzusudur. Yaptığı araştırmalar ve Siemens ile görüşmelerin ardından firma yetkililerin verdiği rapor doğrultusunda 14 km uzaktaki Gökırmak üzerinde bulunan Alama köyünden su getirmek kaydı ile bir elektrik santrali binası yapılarak ilçeye elektriğin bu sayede verilmesi kararlaştırılır.

Dönemin Valisi Akşamları Taşköprü’ye Gelirdi

Fakat o dönem bu alanda kazı çalışması zor olduğundan yeteri insan gücü bulunamaz ve Türkmenoğlu’da çareyi o dönem ilçede bulunan Cezaevi Müdürü’ne gitmekte bulur ve yapılan görüşmeler ve alınan izinlerin ardından Taşköprü Cezaevi’nde kalan mahkûmlar yaklaşık 1 yıllık bir çalışmanın ardından kanalı tamamladı. 1935 yılında tesisin inşasına başlandı. 1938'de Tarihi Köprübaşında bulunan ve bugün ayakta olan Elektrik Santrali Binası’nın tamamlanmasının ardından Taşköprü’ye bölge de bir ilk olarak akşamları belli saatlerde elektrik verildi ve akşamları dönemin valisinin zaman geçirmek adına sık sık Taşköprü’ye geldiği bilinir.”

1968 Yılına Kadar Hizmet Verdi

İlk başta tek tribünle başlayan Elektrik Santrali, 1953'te İller Bankası tarafından eklenen ikinci tribünle güçlendirildi. Gelişen Taşköprü'nün enerji talebine cevap veren elektrik santrali, 1958'e kadar kesintisiz hizmet verdi. Ancak 1968'e kadar ilçenin büyümesiyle yetersiz hale geldi ve o tarihten itibaren Sümer Bank Kendir Sanayi Müessesesi Tesisleri tarafından desteklendi. 1968'den sonra Çatalağzı'ndan gelen şebeke elektriği kullanılmaya başlandı. Tarihi Santral Binası, uzun süredir kullanılmamasına rağmen, Taşköprü Belediyesi tarafından ilerleyen süreçte Teknoloji Müzesi olarak kullanılması planlanıyor.

Alama Bendi’ni Süleyman Demirel yaptı

Alama Bendinin kuruluşu da Gökırmak Nehri'nin suyunu taşımak için önemli bir adımdı. Alama köyünde bulunan Alama Bendinden 14 km'lik bir kanal kazılarak su taşındı. Süleyman Demirel'in DSİ’de mühendislik görevini yürüttüğü dönemde Alama köyüne Alama Bendini’ yaparak katkısı oldu ve zaman zaman Demirel'in Taşköprü ilçesini ziyaret ettiği de biliniyor.

Özel

Taşköprü yolunda kaza: Yoğun bakıma alındı! Taşköprü yolunda kaza: Yoğun bakıma alındı!

Editör: Haber Merkezi