Birçok vatandaş diplomaside sık sık kullanılan Maslahatgüzar kelimesinin ne anlama geldiğini merak ediyor. Peki, Maslahatgüzar ne demek? Maslahatgüzar kimdir? Maslahatgüzar ne iş yapar? Maslahatgüzar nedir? Maslahatgüzar ne demek? Maslahatgüzar kimdir, ne iş yapar?

16 Ocak 2025 İzmir At Yarışı Sonuçları: 16 Ocak İzmir Altılı Ganyan At Yarışı Sonuçları 16 Ocak 2025 İzmir At Yarışı Sonuçları: 16 Ocak İzmir Altılı Ganyan At Yarışı Sonuçları

Maslahatgüzar ne demek?

Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine kadar gelen diplomatik bir terim olan Maslahatgüzar, Arapça fayda, menfaat anlamına gelen “maslahat” ve Farsça geçici, bakan anlamına gelen “güzar” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Köken olarak incelendiğinde ise “faydaları kollayan kişi” anlamına gelmektedir. Maslahatgüzar, diplomatik anlamda bir ülkenin başka bir ülkedeki temsilcisi olarak görev yapan yetkili kişiye verilen unvandır.

Maslahatgüzar kimdir, ne iş yapar?

Maslahatgüzar, farklı nedenlerden ötürü büyükelçi atanmayan ya da atanamayan bir ülkenin başka bir ülkedeki diplomatik işlerini yürütmek üzere görevlendirilen kişidir. Maslahatgüzar, büyükelçi ya da daimi temsilcinin bulunmadığı durumlarda, o temsilciğin en üst düzey yetkilisi olarak görev yapmaktadır. Maslahatgüzarın başlıca görevleri ise kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Diplomatik Temsilcilik Yönetimi
  • İkili İlişkileri Yönetmek
  • Diplomatik Yazışmalar ve Raporlama
  • Vatandaş Hizmetleri
  • Temsil ve Protokol Görevleri
  • Kriz Yönetimi

Maslahatgüzarlarının statüsü ise 1961 yılında Viyana’da imzalanan Diplomatik İlişkiler üzerine Viyana Konvansiyonu’nda belirlenmiştir.

Editör: Kastamonu Haber Merkezi