Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Genel Kurul’da görüşülen 80 maddelik yasa teklifinde banka ve finans sektörünü yakından ilgilendiren bir madde bulunuyor. Ekonomi alanında yeni düzenlemeleri kapsayan kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Banka ile finans kurumlarında enflasyon muhasebesi yapılmamasını öngören değişiklik, sektörün uzun zamandır dile getirdiği taleplerin tam tersine işaret ediyordu.
BANKALARDA ZORUNLU OLMAYACAK
Ekim ayında Türkiye'de 20 yıl sonra enflasyon muhasebesine dönüleceği açıklanmıştı. Enflasyon muhasebesi, şirketlerin daha yüksek vergi vermesinin önüne geçer ve yüksek enflasyon dönemlerinde, enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkilerinin giderilmesine yönelik düzeltici işlemleri içermektedir.
Enflasyon muhasebesi ile ilgili finans kuruluşlarına ayrımcılık yapabileceklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, onları kapsama almayacaklarını açıklamış ve böylelikle bankaların enflasyon muhasebesinden muaf olacağını belirtmişti.
2026 YILINA KADAR SÜRMESİ BEKLENİYOR
Resmi Gazete’de, 2021, 2022 ve 2023 yıllarındaki hesap dönemlerinde enflasyon muhasebesinin uygulanmayacağı duyurulmuştu. Fakat Şimşek'in açıklamasıyla enflasyon muhasebesinin 2026 yılına kadar sürmesi bekleniyor.
ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR?
Şirketin finansal tablosunda parasal olmayan hesap kalemlerinin, finansal tabloların hazırlandığı tarihteki satın alma gücünü yansıtmak için ilgili tutarın düzeltme katsayısı ile çarpılarak yeniden hesaplanmasıdır.
(kamusonhaber)