Gündem

Merkez Bankası, o projenin raporunu yayımladı: Artık para yerine kullanılacak!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın halihazırda yürüttüğü Dijital Türk Lirası Projesi'nin ilk aşamasına ait değerlendirme raporu yayımlandı

Abone Ol

Dijital Türk Lirası, neye yarayacak? Dijital Türk Lirası, ne gibi kazanımlar sağlayacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yaptığı açıklamada, 29 Aralık 2022'de duyurulan Dijital Türk Lirası'nın kullanımı hakkında, Dijital Türk Lirası Projesi'nin ilk faz çalışmalarında gerçekleştirilen testlerin sonuçlarına dayanan geniş kapsamlı bir değerlendirme raporunun yayımlanacağı açıklandı.

Birinci faz pilot test çalışmalarının bazı konumlarda yürütüldüğü ve bu testlerin sonuçlarının hem kullanıcı deneyimi hem de sistemin çalışma başarısının ölçülebilmesi amacıyla yapıldığı belirtildi. TCMB tarafından yapılan duyuruda, değerlendirme raporuyla araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında “Birinci fazın bulguları ile projede benimsenen yaklaşımlar paylaşılmaktadır." denildi.

ÇALIŞMALARIN SÜRDÜRÜLDÜĞÜ BELİRTİLDİ

Dijital Türk Lirası Birinci Faz Değerlendirme Raporu’nda, mevcut ödemelerin altyapısını tamamlayıcı özelliğe sahip dijital TL’nin kullanılabilmesi için geliştirme çalışmalarının devam ettiğinin altı çizildi.

Aynı zamanda Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi ile kullanılması planlanan dijital paranın hangi özellikleri taşıması gerektiğinin belirlenmesi, farklı teknolojik alternatiflerin test edilmesi ve pilot çalışmaların yapılması üzerine hedefler paylaşıldı.

PİLOT TESTLER YAYGINLAŞTIRILACAK

Söz konusu raporda, proje kapsamında pilot testlerin yaygınlaşmasının sağlanacağı belirtildi. Geride bırakılan 2023 yılında yapılan pilot uygulamalarla ilk fazın tamamlandığının ve edinilen bulguların daha yaygın pilot testleri gerçekleştirme noktasında kullanılarak ileri fazlara geçileceğinin altı çizildi.

YENİ KATILIMCI DESTEĞİYLE GENİŞLETİLECEK

Ayrıca proje aşamaları tamamlandığında yapılan değerlendirmeler ve analizler sonucunda Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu'nun yeni kullanıcılarla büyümesinin planlar dahilinde olduğu vurgulandı.

SOSYAL YARDIMLARDA KAZANIM SAĞLAYACAK

Dijital para ve dijital cüzdanların sosyal yardım ve destek amaçlı ödenen paraların sahiplerine ulaştırılması için kazanım sağlayacağı da raporda yer aldı. Dijital TL’nin banknot dolaşımını azaltarak maliyetleri de düşüreceğinin öngörüldüğü belirtildi.

ÖNGÖRÜLER 18 YAŞ ALTININ KULLANABİLECEĞİNE İŞARET EDİYOR

Raporda yer alan bilgilere göre, ödeme hesabı bulunmayan 18 yaş altı kişilerin de dijital para kullanabileceği yönünde öngörüler olduğu vurgulandı. Bunun yanında turistler ve ikameti bulunmayan kişiler için de dijital para kullanma seçeneğinin olabileceği açıklandı.

(kamusonhaber)