AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda konuşma yaptı. Milletvekili Uluay, yaptığı konuşmada 9 Haziran vurgusu yaptı.

Uluay, 9 Haziran'da kutlanacak olan 'İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü'ne, milletvekilleri ve halkı davet etti.

"Kastamonu üzerinden cepheye sevk edildi"

AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, yaptığı konuşma; "İstiklal mücadelesi sırasında temin edilen cephane gemilerle İnebolu açıklarına getirilmiş, kayıklarla karaya çıkarılıp yaşlılar ve kadınlar tarafından kağnı arabalarıyla Kastamonu üzerinden cepheye sevk edilmiştir.

Images-11

Yunan donanması 2 savaş gemisi gönderdi

Medine'yi savunan 'Çöl Kaplanı' Taşköprülü Fahreddin Paşa'yı rahmetle anıyoruz Medine'yi savunan 'Çöl Kaplanı' Taşköprülü Fahreddin Paşa'yı rahmetle anıyoruz

İnebolu üzerinden yapılan cephane sevkiyatını fark eden Yunan donanmasından 2 savaş gemisi İnebolu'ya gelip silah ve cephanelerin teslimini istemiş, teslim edilmeyince İnebolu'yu bombalamışlardır.

9 Haziran Inebolu Kahramanlik Gunu Tn Play

Karaya çıkamadan geri döndüler

Ancak karşılaştıkları savunma ve mücadele karşısında karaya çıkamadan geri dönmüşlerdir. Bu nedenle 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü olarak kutlanmaktadır.

Bu yıl 9-12 Haziran'da kutlanacak

D8M71O N U8 A Al7Sy

Her yıl olduğu gibi bu yılda 9-12 Haziran arası cephane sevkini anmak amacıyla İnebolu - Kastamonu arası yürüyüş yapılmaktadır. Gazi Meclisimiz vasıtasıyla tüm Milletvekillerimizi ve halkımızı 9 Haziran'da İnebolu'ya bekliyoruz."

9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü hakkında

Türk İstiklal Mücadelesi sırasında; İşgal ordularının el koyduğu Osmanlı silah ve cephanesi İstanbul’dan bin bir güçlükle tekne ve takalarla İnebolu’ya getirilmiş, Yarbaşı Mevkii olarak bilinen bu noktaya kayıklarla boşaltılmış, bu kutsal emanetler elden ele, yaşlı- genç, çocuk-kadın demeden, omuzlarda ve yakın-uzak bütün çevreden sağlanan kağnılarla, at arabaları ile, öküz ve mandalarla ard arda, İnebolu- Küre –Seydiler –Kastamonu yolu ile bağımsızlık Savaşı veren Kuvay-i Milliye güçlerine Ankara’ya ulaştırılmıştır.

İnebolu halkının yapmış olduğu bu gönüllü hizmet 3 yıl müddetince durmaksızın devam etmiş, bu hizmete  karşılık ne kayıkçılar  para istemiştir, nede  taşıyanlar. Bu nedenle İnebolu Kurtuluş Savaşında savaşın kilit noktası haline gelmiştir.

İnebolu Limanında yaşanan bu hareketlilik düşmanın da dikkatini çekmekte gecikmemiştir. Kahraman Türk askerine, İnebolu üzerinden yapılan bu top,  mermi ve cephane  sevkıyatını kesmek için Yunan donanması, Panter ve Kılkış isimli savaş gemilerini İnebolu’ya göndermiş, silah ve cephanelerin teslimini istemiş, teslim edilmeyince, Ramazan Bayramının 1. gününe rastlayan 9 Haziran 1921’de İnebolu‘yu bombalamışlardır. Ancak karşılaştıkları imanlı, azimli savunma ve mücadele karşısında karaya çıkamadan geri dönmüşlerdir. Bu nedenle her yıl 9 Haziran, İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü olarak kutlanmaktadır.

Editör: Mustafa Balcı