Miras paylaşımı, devir işlemleri gibi hususlarda artık yeni dönem başladı. Bu yeni dönem ile birlikte mirasta hak sahibi olan kardeşler için işlemler daha kolay olacak. Artık kardeşler arasında yapılacak devir işlemleri için gereken tek şey bir sözleşme ve tarafların imzası. Mirasın kardeşler arasında paylaştırılması için zorunlu olan noter onayı kaldırıldı.

Deprem Listesi: 13 Eylül’de deprem oldu mu? 13 Eylül’de nerede, kaç şiddetinde deprem oldu? Deprem Listesi: 13 Eylül’de deprem oldu mu? 13 Eylül’de nerede, kaç şiddetinde deprem oldu?

Yeni düzenlemeyle miras paylarının kardeşler arasındaki devir sürecinin daha basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlandı. Hisseli tapuların satışı veya devri için, hisse sahiplerinin ortak karar alması ve noterde hazır olarak bulunması gereklidir. Hisseli tapu alırken ise Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri tamamlanmalı, sınırlar belirlenmeli ve parseller tespit edilmelidir. Konuya ilişkin olarak açıklama yapan Aydın Barosuna kayıtlı Avukat Büşra Yılmaz, her mirasçının mirasın paylaşımı için dava açabileceğini ve miras paylaştırma davasının tüm mirasçılar davalı gösterilerek açılacağını aktardı. Yılmaz, “Paylaşım davasının açılması herhangi bir süreye bağlanmamıştır. Yani miras ortaklığı sona ermedikçe mirasın paylaşılması için dava açılabilir. Paylaşma davası açılması halinde hakim üzerinde elbirliği ile mülkiyet bulunan tereke unsurlarını gruplar ve her bir mirasçıya tahsis eder. Şayet tereke her mirasçıya müstakil mal vermeye elverişli değilse bu durumda hakim bazı malları satarak bedelleri paylaştırır. Ölümden önce miras bırakanın miras paylaşımı hususunda belirleme yapması halinde ise bu belirlemenin vasiyet şartlarına uyup uymadığına bakılması gerekmektedir. Ancak miras bırakanın bu belirlemesindeki dikkat edilen husus saklı pay oranlarını aşmamasıdır. Aksi halde saklı payı aşan kısımlar hakkındaki tasarruflar için tenkis davası açılabilecektir.
Miras paylaşımı, devir işlemleri gibi hususlarda artık yeni dönem başladı” ifadelerini kullandı.

Bu yeni dönem ile birlikte mirasta hak sahibi olan kardeşler için işlemlerin daha kolay olacağını ifade eden Yılmaz, “Artık kardeşler arasında yapılacak devir işlemleri için bir sözleşme ve tarafların imzası yeterli olacaktır. Mirasın kardeşler arasında paylaştırılması için zorunlu olan noter onayı kaldırıldı. Bu yeni düzenlemenin sebebi, miras paylarının kardeşler arasındaki devir süreci daha basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Hisseli tapuların satışı veya devri için, hisse sahiplerinin ortak karar alması ve noterde hazır olarak bulunması gereklidir. Hisseli tapu alırken ise Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri tamamlanmalı, sınırlar belirlenmeli ve parseller tespit edilmelidir. Getirilen yeni düzenleme ile birlikte, örneğin, miras kalan bir evin kardeşlere devri için yazılı bir sözleşme yapılması artık yeterlidir. Hisseli tapular için tek şart ise hissedarların paylaşım konusunda mutabakata varmasıdır” diye konuştu.

Öte yandan Yılmaz, “Mirasçılardan biri imza vermezse, anlaşmanın olmaması nedeniyle her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir” dedi.

mirasta-yeni-donem-miras-paylasiminda-kardes-kavgasina-son-internet-412156-c8e24abc3ab0b769019fd60d2cf728bf (1)

MİRAS NEDİR?

Miras kavramı ile bir kimsenin ölümü ile mirasçılara geçen özel hukuk ilişkilerinin tümü ifade edilir. Mirasçılar aralarında yapmış oldukları miras paylaşım sözleşmesi ile mirasın ne şekilde paylaştırılacağını kararlaştırabilirler. Bu sözleşmenin yazılı olarak yapılması gerektiği gibi tüm mirasçıların katılımı da zorunludur. Tek mirasçının bile katılmaması halinde miras paylaşım sözleşmesi geçersiz olacaktır. Mirasçılar miras paylaşımı konusunda bu tip bir sözleşmeyle aralarında anlaşamazlarsa, miras paylaştırma davası açarak mirasın paylaştırılmasını sağlayabilirler. Miras bırakanın ölümüyle mirasçılar miras bırakanın malvarlığın elbirliğiyle sahip iken miras paylaşımı davası ile mirasçıların miras bırakanın malvarlığı üzerindeki elbirliği mülkiyeti son bulmaktadır.

(aydınhedef)

Editör: Ünal TOPUKSUZOĞLU