Nardugan Bayramı, Türk mitolojisinde güneşin zaferi, yaşamın döngüsü ve umudun yeniden doğuşunu simgeleyen köklü bir kültürel miras olarak karşımıza çıkmaktadır. Nardugan Bayramı kutlamaları, yılbaşı kutlamaları ve Noel geleneği ile bazı benzerliklere sahiptir. Orta Asya Türk topluluklarında kış gündönümünün kutlandığı eski bir Türk bayramı olarak büyük bir öneme sahiptir. Güneşin karanlığa karşı üstünlük elde etmesi, günlerin başlaması ve doğanın yeniden doğuşunu (canlanmasını) simgeler. Türk Mitolojisi ve Şamanizm inançları ile harmanlanan zengin bir kültüre sahip olan Nardugan Bayramı birçok insan tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Nardugan Bayramı nedir? Nardugan Bayramı ne zaman? Nardugan Bayramı nasıl kutlanır? Nardugan’da neler yapılır? Türklerde Nardugan Bayramı nedir?

Nardugan Bayramı nedir?

Türk mitolojisinde kışın hükümdarı olarak bilinen Ayaz Ata, kış mevsiminde soğuk rüzgarları getirir. Ayaz Ata, doğanın uykuya geçtiği bu süreçte oldukça önemli bir figür olarak karşımıza çıkar. Ayaz Ata’nın etkisinin azaldığı ve doğanın yeniden doğuşunun gerçekleştiği zamanı ise Nardugan Bayramı simgeler.

Nardugan Bayramı Nedir, Ne Zaman, Nasıl Kutlanır Nardugan’da Neler Yapılır

Azerbaycanlı kardeşlerimizden mesaj var: 'Acınız acımızdır' Azerbaycanlı kardeşlerimizden mesaj var: 'Acınız acımızdır'

Nardugan Bayramı ne zaman?

Nardugan Bayramı, Başkurt, Kazan Tatarları ve Çuvaşlar’da Nevruz’un karşılığıdır. Nardugan Bayramı 21 Mart tarihinde kutlanır. Kreşinlerde ise Nardugan Bayramı 7-12 Ocak tarihlerinde kutlanır.

İslamiyet Öncesi Türkler ’in Nardugan Bayramı’nı her yılın 21 Aralık tarihinde kutladığı ve bunun Hristiyanlık’taki Noel yortusunun atası olduğu gündeme geldi.

Nardugan Bayramı, Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gündoğan’da 2010 yılından itibaren bir şenlik gibi kutlanmaya başlandı.

Nardugan’da neler yapılır?

Nardugan’da aile arasında özel bir yemek yenilir, şarkılar söyleyerek eğlenilir. Yılbaşında bereket getirmesi için kırılan nar yine Nardugan’da da kırılabilir. Parçalanan narın tanelerinin eve bereket getirdiğine inanılır.

Editör: Kastamonu Haber Merkezi