Şair Nazım Hikmet Ran ya da bilinen adıyla Nazım Hikmet 3 Haziran tarihinin ölüm yıldönümü olması sebebi ile kamuoyu tarafından araştırılıyor…
Nazım Hikmet Ran; Türk vatandaşlığından çıkarıldıktan sonraki soyadı ile Nazım Hikmet Borzecki’nin şiirleri günümüzde ilgi görmeye devam ediyor. Uluslararası bir üne sahip olan ve eserleri birçok dile çevirilen Nazım Hikmet kimdir? Nazım Hikmet Nerelidir? Nazım Hikmet ne zaman öldü? Nazım Hikmet neden sürgün edildi? Nazım Hikmet Şiirleri…
İşte Nazım Hikmet Ran hakkında tüm merak edilenler…
Nazım Hikmet Kimdir, Nereli?
Türk edebiyatının tanınan isimlerinden; aynı zamanda uluslararası bir üne de sahip olan Nazım Hikmet Ran’ın hayatı ve nereli olduğu merak edilenler arasında…
Nazım Hikmet Ran 1901 yılında Selanik’te doğmuştur. Nazım Hikmet 20 Kasım 1901 tarihinde doğmasına rağmen ailesinin bir sene kaybetmesini istememesinden dolayı 15 Ocak 1902 olarak kaydettirilmiştir.
Nazım Hikmet ilk şiiri Feryad-ı Vatan’ı 3 Temmuz 1913 tarihinde kaleme almıştır. Aynı yıl Mekteb-i Sultani adlı ortaokula başlamıştır. Bir aile toplantısında denizciler için yazmış olduğu şiirini Bahriye Nazırı Cemal Paşa’ya okumuş, Cemal Paşa’nın şiiri çok beğenmesi sonucunda Bahriye Mektebi’ne gönderilmesine karar verilmiştir.
Nazım Hikmet 1920 yılında arkadaşı Vala Nureddin ile ailesinden habersiz bir şekilde Milli Mücadele’ye katılmak üzere Anadolu’ya gitmiş, Bolu’da öğretmenlik yapmıştır. Daha sonra Batum üzerinden Moskova’ya geçmiş Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde siyasal bilimler ve iktisat okumuştur.
Nazım Hikmet 1921 yılında gitmiş olduğu Moskova’da yaşanan devrimin ilk yıllarına tanık olmuş ve komünizmle burada tanışmıştır. 1924 tarihinde Moskova’da ilk şiir kitabı olan 28 Kanunisani kitabını sahnelemiştir. Aynı yıl Türkiye’ye dönen Nazım Hikmet Aydınlık Dergisi’nde çalışmaya başlamıştır. Ancak dergide yayınladığı şiirlerinden ve yazılarından dolayı kendisi hakkında 15 yıl hapis istenince tekrar Sovyetler Birliği’ne dönmüştür.
Nazım Hikmet 1928 tarihinde af kanunundan yararlanarak Türkiye’ye geri dönmüştür. Resimli Ay Dergisi’nde yazmaya başlayan Nazım Hikmet 1938 yılında 28 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. 12 sene tutuklu kalan Nazım Hikmet askere alınacağı ve öldürüleceği düşüncesi endişesiyle 1950 yılında Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği’ne geri gitmiştir.
Nazım Hikmet Vatandaşlıktan Çıkarıldı
Nazım Hikmet 1950 yılında Sovyetler Birliği’ne geri gitmesinin ardından 25 Temmuz 1951 tarihinde Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır. Bakanlar Kurulu’nun verdiği bu karar üzerine artık Türk vatandaşı olmayan Nazım Hikmet; büyük dedesi Mustafa Celaleddin Paşa’nın (Konstantin Borzecki) memleketi olan Polonya’da vatandaşlığına geçmiş ve Borzecki soyadını almıştır.
Nazım Hikmet Ne Zaman Öldü
Nazım Hikmet’in yaşamı hapis ve sürgünlerle geçmesi sebebiyle Nazım Hikmet’in ne zaman öldüğü merak ediliyor. Şair Nazım Hikmet Türk vatandaşlığının çıkarılmasının ardından Polonya’ya giderek orada Borzecki soyadını almıştır. 1951 yılında Polonya’ya giden Nazım Hikmet 3 Haziran 1963 tarihinde kalp krizi geçirerek 61 yaşında hayata gözlerini yummuştur.
Nazım Hikmet Neden Sürgün Edildi
Nazım Hikmet yaşamı boyunca farklı ülkelere gitmiş ve sürgün edilmiştir. Yaşamının bir bölümünü hapiste ve sürgünde geçiren Nazım Hikmet komünist düşüncelere sahip olması ve bu doğrultuda Türkiye’deki hükümet biçimini ve hükümet edenleri eleştirmesi sebebi ile Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır.
1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarılan Nazım Hikmet Bakanlar Kurulunun 5 Ocak 2009 tarihinde Nazım Hikmet Ran’a yeniden vatandaşlık verilmesi kararının ardından tekrar Türk vatandaşı olarak kabul edilmiştir.
Nazım Hikmet Şiirleri
Nazım Hikmet’in 3 Haziran ölüm yıldönümü olması sebebi ile şiirleri kamuoyu tarafından araştırılıyor. Uluslararası edebiyat camiasında tanınan ve birçok şiiri bestelenerek ünlü sanatçılar tarafından seslendirilen Nazım Hikmet şiirleri ölümünden yıllar sonra bile oldukça beğeni görüyor. İşte Nazım Hikmet’in şiirleri…
· Bence Sen de Şimdi Herkes Gibisin
· Aşk Mönüsü
· Bir Ayrılış Hikayesi
· Gözlerin
· Ağlamak Meselesi
· Anlayamadılar
· Ben Senden Önce Ölmek İsterim
· Bir Acayip Duygu
· Ruhum
· Gözlerine Bakarken
· Hoş Geldin Kadınım
· İkimiz
· Seni Düşünmek
· Seviyorum Seni
· Kar Kesti Yolu
· Ceviz Ağacı