Türk Edebiyatı’na önemli eserler kazandıran Oğuz Atay’ın hayatı arama motorlarında araştırılıyor. Peki, Oğuz Atay kimdir? Oğuz Atay aslen nereli, nerede, kaç yaşında vefat etti? Oğuz Atay’ın eserleri neler? İşte, Oğuz Atay’ın biyografisi sizlerle…

Oğuz Atay kimdir? Oğuz Atay aslen nereli?

12 Ekim 1934 tarihinde dünyaya gelen Oğuz Atay, Kastamonu İneboluludur. İnebolu’da doğduğu evine ismi verilmiş ve sokağın ismi de Oğuz Atay Sokağı olarak adlandırılmıştır. İlçede ismine büstte yapılmıştır.

Oğuz Atay’ın babası 6.,7. Dönem Sinop, 8.Dönem Kastamonu Milletvekili Cemil Atay’dır.

Oğuz Atay, bugün Ankara Koleji olarak bilinen Ankara Maarif Koleji’ni 1957 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini ise 1957 yılında bitirdi. 1960 yılında ise İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (Yıldız Teknik Üniversitesi) İnşaat Bölümü öğretim üyesi olarak göreve başladı. 1975 yılında doçent oldu ve Topografya isimli mesleki bir kitap kaleme aldı. Oğuz Atay’ın çeşitli dergi ve gazetelerde, makale ve söyleşileri yayınlandı.

Tarihte önemli bir yere sahip olan “Tutunamayanlar” eserini 1971-72 yılında yayımlayarak 1970 TRT Roman Ödülü’nün sahibi oldu.

Oğuz Atay nerede, kaç yaşında vefat etti?

Hayatı boyunca Türk Edebiyatı’na önemli katkılar da bulunan eserleri tiyatroda sahnelenen Oğuz Atay’ın kıymeti ise asıl öldükten sonra bilinmiştir.

Oğuz Atay, beyninde çıkan bir tümör nedeniyle büyük projesi olarak adlandırdığı “ Türkiye’nin Ruhu” isimli kitabını kaleme alamadan 13 Aralık 1977 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.

Kastamonu’da istinat duvarı çöktü: Vatandaşlar deprem sandı! Kastamonu’da istinat duvarı çöktü: Vatandaşlar deprem sandı!

Oğuz Atay’ın cenazesi Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Oğuz Atay’ın eserleri neler?

  • Tutunamayanlar: 1972
  • Tehlikeli Oyunlar: 1973
  • Bir Bilim Adamının Romanı: 1975
  • Korkuyu Beklerken: 1975
  • Oyunlarla Yaşayanlar: 1972
  • Günlük: 1987
  • Eylembilim: 1998
Editör: Kastamonu Haber Merkezi