Yaşam

Onları bulaşık makinesine koyuyorsanız yanlış yapıyorsunuz!

Bulaşık makinesine asla koyulmaması gereken şeyler hangileri? Eğer onları bulaşık makinesine koyuyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Detaylar haberimizde.

Abone Ol

HANGİ MUTFAK GEREÇLERİ BULAŞIK MAKİNESİNDE YIKANMAMALI?

PLASTİK SAKLAMA KAPLARI 

Bu kapları her ne kadar bulaşık makinesinde yıkanabilir uyarılarıyla satsalar da yine de bulaşık makinesinde yıkamamayı tercih edin. Zira plastik ve ısı bir araya geldiğinde ortaya çok da hoş olmayan sürprizler çıkabilir. Lakin yine de yıkamayı tercih ediyorsanız o zaman en üst rafa ter çevrilmiş şekilde koyarak yıkayın.

ETİKETLİ OLAN ÜRÜNLER 

Her ne kadar bazı baskıların suya dayanıklı olduğu belirtilse de güvendiğiniz dağlara karlar yağabilir. Bu ambalaj baskı makinede basınçlı suyun etkisiyle sökülürse makinenin giderini tıkayabilir ve size çok daha büyük masraflar çıkartabilir. Ya baskıyı tamamen sökerek makineye koyun ya da iki dakikada elinizde yıkayın.

TEFLON TAVA VE TENCERELER 

Günlük hayatı kolaylaştıran teflon tava ve tencerelerin en çok tercih edilme sebebi çok iş çıkarmaması. Pişirilen yiyeceklerin yüzeye yapışmasını ve artıklarını bırakmasını engelleyen teflonlar bu sebeple suyun altında, elle yıkandığında da kolaylıkla temizlenebilme özelliğine sahipler.

Ama söz konusu bulaşık makinesi deterjanı ve yüksek basınçlı su olduğunda teflon tava ve tencerelerin ömrü kısalıyor. Bu durum bütçenizi de kötü etkiliyor.

DÖKÜM TENCERELER 

Su ve demir uzun süre birbirine temas ederse kısa süre içinde paslanır. Paranızı bir pas yığınına harcamak istemezsiniz diye düşünüyoruz.

Dökme demir tavanın yüzeyini kaplayacak kadar yağ doldurup ateşe koyarsanız onu yapışmaz yapmakla kalmaz aynı zamanda tavanın yapısını koruyarak ömrünü uzatırsınız. Ama aynı tavayı bulaşık makinenize koyduğunuz anda bu koruma anında geçersizleşir ve dökme demir tavanız zarar görmeye açık hale gelir.

TAHTA MUTFAK ÜRÜNLERİ 

Isı tahta malzemeye ciddi zarar veriyor. Bulaşık makinenize tahta bir şeyler koyduğunuz anda o tahtayı kırma, çatlatma, parçalama riskini de göze almış oluyorsunuz. Üstelik bunlara sapı tahta olan eşyalar da dahil. Ve dahası kurulama modunu da açtıysanız bu çatlaklara bakterilerin saklanma çok yüksek.

ŞEF BIÇAKLARI 

Yemek yaparken kullanılan bıçaklar, günlük bıçaklardan çok daha narindir. Kahvaltı veya meyve bıçaklarınızı makinede yıkamak sizin tercihinize göre değişebilir fakat yemek yaparken kullandığınız şef bıçaklarınızı bulaşık makinesine atmamanızı öneririz.

Nedeni ise şef bıçakları hem çok çabuk köreliyor hem de kısa sürede pas lekeleri oluşmasına neden oluyor.

KRİSTAL ÜRÜNLER 

Kristal görünümü elde etmek için işlem görmüş eşyalarınızı bulaşık makinesinde yıkamamanız gerekir. Sebebi ise narin ve hassas olmaları. Yüksek basınçtan dolayı kırılmaları an meselesi olabilir.

TERMOSLAR 

Çayınızı kahvenizi yanınızda götürmeyi sevenlerdenseniz termos insanısınızdır. Fakat her güzelliğin bir bedeli var!

Termoslar, çzellikleri gereği çift katmandan oluşur ve iki farklı tabaka arasında hava dolu bölüm vardır. Bulaşık makinesine atıldığı zaman ise özelliğini kaybeder.

Termosunuzun daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız bulaşık makinesinin yanından bile geçirmeyin!

CAM ŞİŞELER 

Eğer makinede yıkanırken şişe bir şekilde kırılırsa bulaşık makinenizi tümden kaybedebilirsiniz.

Burada amaç cam şişeyi korumak değil, bulaşık makinenizi korumak!

DESENLİ BARDAKLAR 

Narin ve naif desenli bardakları alırken kendinizi kaybettiğinizi biliyoruz! Fakat nasıl yıkanacağını da düşünmüşsünüzdür...

Özellikle el boyama bardaklar bulaşık makinesine girerse, normal sıradan bir bardak olarak çıkar :(

DONDURMA KAPLARI 

Ekonomik insanların en bilinen tasarruf yöntemleri, bitmiş dondurma kapları ya da yoğurt kaplarını yıkayıp tekrar kullanması.

Bu şahane yönteme diyecek hiç bir şeyimiz yok! Fakat yıkarken tercihiniz bulaşık makinesi değil, el yöntemi olmalı. Neden mi? Bulaşık makinesinde plastiklerin erime riski çok büyük. Bir de eriyip diğer tabaklarınıza, çanaklarınıza bulaşırsa çok çok daha kötü.