Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, pandemi döneminde online yemek siparişi sektöründe büyük bir patlama yaşanmış ve birçok milyarder ortaya çıkmıştı. Ancak şimdi, pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte bu milyarderler servetlerinden önemli miktarda kayıp yaşıyorlar.

Getir CEO'su Nazım Salur ve diğerleri kayıp yaşıyor

Türkiye'den Getir CEO'su Nazım Salur dahil, Amsterdam'dan Just Eat Takeaway ve Silikon Vadisi'nden Instacart ve DoorDash'in kurucuları da dahil olmak üzere altı milyarder, pandeminin zirvesinden bu yana toplamda 15 milyar dolar kaybettiler.

Pandemi döneminde eve kapanan müşterilerin yemek ve market siparişi ihtiyaçlarını karşılayan online sipariş şirketleri büyük ilgi görmüştü. Ancak kapanmaların sona ermesiyle birlikte bu şirketlere yönelik yatırımlar azaldı. Ayrıca nakit sıkıntısı çeken işletmeler, pandemi döneminde yüksek değerlemelerle büyümüşken bu dönemde zorlu bir süreçle karşı karşıya kaldılar.

Özellikle online yemek siparişi şirketlerinin hisseleri düşüş yaşadı. Instacart, 2021 yılında 31 milyar dolara kadar değer biçilmişken, Eylül 2022'de yalnızca dörtte biri oranında hisse fiyatıyla halka açık olarak işlem görmeye başladı. Bu durum, Instacart'ın kurucu ortağı Apoorva Mehta'nın servetinin büyük bir kayba uğramasına neden oldu.

SGK Uzmanı Erdursun’dan bayram öncesi emekliyi sevindiren zam açıklaması! Bayram ikramiyelerine zam gelecek mi? SGK Uzmanı Erdursun’dan bayram öncesi emekliyi sevindiren zam açıklaması! Bayram ikramiyelerine zam gelecek mi?

Just Eat Takeaway'in kurucusu Jitse Groen'in net serveti Ekim 2020'de yaklaşık 2 milyar dolardı. Ancak şirketin hisse fiyatlarının düşmesiyle Groen'in servetinin %85'i eridi.

DoorDash ve Just Eat Takeaway temsilcileri bu konuda yorum yapmaktan kaçınırken, Instacart ise yorum taleplerine yanıt vermedi.

Küresel etki

Bu eğilim sadece gelişmiş ülkelerde değil, daha gevşek mevzuatlara ve daha düşük işletme maliyetlerine sahip olan Hindistan ve Çin gibi diğer gelişmekte olan pazarlarda da görülüyor. Pandemi sürecinin sona ermesiyle birlikte bu şirketlerin değerleri düşerken, yatırımcılar da temkinli davranmaya başladılar.

Sonuç olarak, online yemek siparişi sektöründe milyarderler, pandeminin getirdiği yüksek büyüme döneminin ardından servet kayıplarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Bu durum, ekonomik dalgalanmaların sektörü nasıl etkilediğini ve yatırımcıların daha dikkatli davrandığını gösteriyor.

(KamuGündemi)

Editör: Ünal TOPUKSUZOĞLU