Kastamonu

Önünden geçtiğimiz yapıları yakından tanıyalım: Kastamonu Şeyh Şaban-ı Veli (Hazreti Pir) Külliyesi!

Belki Şeyh Şaban-ı Veli (Hazreti Pir) Külliyesi'nin önünden çok sık geçeriz ama bu konuda herhangi bir bilgiye sahip miyiz?

Abone Ol

Haydi Kastamonu Şeyh Şaban-ı Veli (Hazreti Pir) Külliyesi hakkında bilgi sahibi olalım!

Aslen Kastamonulu olup, Hanönü ilçesi Çakırçayı Köyü'nde 1471'de doğan Şaban Efendi, babasını doğmadan önce, annesini ise üç yaşındayken kaybetmiştir.

Şeyh Şaban-ı Veli, doğduğu köydeki yoksulluğa rağmen, hayırsever bir hanım tarafından himaye edilerek İstanbul’a gönderilmiş ve ilim tahsili yapmıştır. Bolu’da Şeyh Hayreddin Tokadi Hazretlerini ziyaret ederek olgunluğa erişmiş ve Kastamonu’ya dönerek Halveti Tarikatı’nın Şabaniye kolunu kurmuştur.

Cami, 1580 yılında III. Murad’ın Hocası Suca Efendi tarafından yaptırılmıştır. Caminin kitabesinden bu bilgiye ulaşılmaktadır. Cami aynı zamanda bir Halveti Dergahıdır ve içerisinde halvethaneler bulunmaktadır. Cami ve dergahın tamiratları birçok kez yapılmış ve son olarak 1998 yılında vakıf tarafından onarılmıştır.

Türbenin yapımına 1575 yılında başlanmış ve 1615 yılında tamamlanmıştır. Türbe içinde Şeyh Şaban-ı Veli ve postnişinlerine ait on altı lahit bulunmaktadır. Cami kıble duvarının önünde Seyyid Sünneti Efendinin kabri, dergah çevresinde ise birçok ulama ve ricalın kabirleri mevcuttur.

Kastamonu’daki bu tarihi külliye, cami, türbe ve çevresindeki konaklar ile ziyaretçilerine tarihi ve manevi bir atmosfer sunmaktadır. Aynı zamanda sergi salonu ve müze olarak da hizmet vermektedir. Türbenin yanından akan Asa Suyu, zemzem suyu tadında olduğundan halk arasında şifalı olduğuna inanılmaktadır. Şeyh Şaban-ı Veli’nin mirası, hala Kastamonu’da yaşayanların ve ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam etmektedir.