Kastamonu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, TUSAŞ tarafından üretilen yerli ve milli eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet için özel bir uçuş simülasyonu geliştirdi. Hürjet için tasarlanan bu eğitim simülasyonu, TUSAŞ’a teslim edilerek kullanıma sunuldu.

Kastamonu Üniversitesi, gerçekleştirdiği projelerle dikkat çekmeye devam ediyor. Farklı alanlarda başarıyla yürütülen çalışmalar arasında, üniversitenin savunma sanayii odaklı son projesi öne çıktı. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Ekmel Çetin’in danışmanlığında, yüksek lisans öğrencileri Duygu Batmaz ve Mustafa Furkan Baldemir tarafından yürütülen “Hürjet Uçuş Simülasyonu Geliştirme” projesi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) LIFT-UP programı kapsamında başarıyla tamamlandı.

Proje kapsamında, TUSAŞ’ın geliştirdiği, Türkiye’nin savunma sanayii için stratejik öneme sahip turbofan motorlu, ileri düzey jet eğitim ve yakın hava desteği uçağı Hürjet için özel bir uçuş simülasyonu hazırlandı.

Bu simülasyon, uçağın uçuş dinamikleri, pilotaj yetenekleri ve görev senaryolarını gerçekçi şekilde modelleyerek eğitim süreçlerine ve operasyonel analizlere değerli katkılar sağlamayı hedefliyor.

TUSAŞ’ın desteğiyle hayata geçirilen proje, öğrencilerin teorik bilgilerini pratik uygulamalara dönüştürmesine olanak tanıyarak, mühendislik alanında yenilikçi ve yüksek katma değerli çözümler geliştirmelerini sağladı. Bununla birlikte, öğrenciler bu projeyle ulusal savunma sanayiine yenilikçi yaklaşımlar kazandırarak önemli bir başarıya imza attılar.

Özel Uçuş Simülasyonu Kastamonu Üniversitesi Hürjet Için Geliştirdi! 4

“Simülasyon, TUSAŞ tarafından eğitimlerde kullanılacak”

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekmel Çetin, “Hürjet, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilen yerli ve milli bir eğitim ve hafif taarruz uçağıdır. TUSAŞ, üniversite öğrencileri için lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde bitirme projelerine yönelik bir program yürütüyor. Bu programa LIFT-UP adını veriyoruz. Öğrencilerimiz Duygu Batmaz ve Mustafa Furkan Baldemir de TUSAŞ’ın LIFT-UP projesine başvurdu ve Hürjet’in uçuş simülasyonunu geliştirme görevi için kabul edildiler. Ben de bu süreçte akademik danışmanları oldum. Proje kapsamında, Hürjet için bilgisayar ortamında bir uçuş ve ateşleme simülasyonu geliştirildi. Başvuru süreciyle birlikte yaklaşık 12 ay süren bir çalışmaydı. Bu süreçte hazırlanan simülasyon tamamlandı ve TUSAŞ’a teslim edildi. Artık TUSAŞ bünyesinde, özellikle Hürjet’i kullanacak pilotların eğitimlerinde bu simülasyon kullanılacak. Proje kapsamında, uçağın bilgisayar ortamındaki üç boyutlu modeli, uçabileceği alanların tasarımı, yön bilgisi, hız, yükseklik ve konum gibi parametrelerle uçağın hareket kabiliyetini simüle eden bir yazılım geliştirildi,” ifadelerini kullandı.

Özel Uçuş Simülasyonu Kastamonu Üniversitesi Hürjet Için Geliştirdi! 3

“Hürjet projesine katkı sunmak büyük bir gurur”

Savunma sanayiine yönelik yeni projeler geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Doç. Dr. Çetin, “Hürjet, ülkemizin gururu olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilen yerli ve milli bir uçak. Bu uçağın simülasyonunun geliştirilmesi sürecinde Kastamonu Üniversitesi olarak katkı sunmuş olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu durum, ülkemizin her köşesinden değerli projelere katkı sağlanabileceğini ve bilgi birikiminin uygulamaya dönüştürülebileceğini gösteriyor. Gelecekte de savunma sanayiine daha fazla katkı sunmayı ve daha başarılı projeler üretmeyi hedefliyoruz,” dedi.

“Geliştirilen simülasyon, Hürjet pilotlarının eğitiminde kullanılacak”

Doç. Dr. Çetin, geliştirdikleri simülasyonun Hürjet uçuş eğitiminde kullanılacağını belirterek, “Hazırladığımız bu simülasyon, TUSAŞ bünyesinde kullanılacak ve Hürjet’i kullanacak pilotların eğitim süreçlerine entegre edilecektir. Bu, bizim katkı sağladığımız süreçlerin, başka kişilerin eğitimine de yardımcı olacağı anlamına geliyor. Üniversitemiz öğrencileri bu projelerle donanırken, savunma sanayisinde de bu simülasyonları kullanacak kişilerin yetişmesine katkı sağlanması, bizim için büyük bir mutluluk. Hem öğrencilerimizin bu tarz projelere katkı sunması, hem de bu simülasyonların savunma sanayisinde eğitimlerde kullanılacak olması, ikinci bir katma değer yaratıyor. Bu da bizi gururlandırıyor,” dedi.

Özel Uçuş Simülasyonu Kastamonu Üniversitesi Hürjet Için Geliştirdi! 1

“Hürjet, ortam ve savaş uçaklarının modellenmesi üzerine çalıştım”

Kastamonu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Duygu Batmaz ise, “Lisans eğitimimde Proje-2 dersimde LIFT-UP programını keşfettim. Türkiye’nin en önemli şirketlerinden TUSAŞ ile projeler geliştirme fırsatı sunan bu programa başvurdum ve seçildim. Projemizin süresi 12 ay olarak belirlendi. Bu süreçte, blender kullanarak Hürjet’in modellemesi, ortam tasarımı, savaş uçakları modellemesi ve animasyonların hazırlanması gibi görevler üstlendim. Arkadaşım ise simülasyonun interaktif ortamda geliştirilmesine odaklandı. Lisans eğitimimde ve yüksek lisansımda gerçeklik artırma, sanal gerçeklik gibi simülasyon teknolojileriyle ilgileniyordum, bu yüzden bu alanda çalışmak istedim. Hürjet’i seçmemizin nedeni, hafif taarruz uçağı olması ve projeyi geliştirmek açısından uygun olmasıydı. Ayrıca, TUSAŞ’ın milli ve yerli bir uçak geliştirmiş olması da bizi bu projeye katkı sağlamaya yönlendirdi. TUSAŞ’taki sanayi danışmanımız ve okuldan akademik danışmanımız bize büyük destek verdi ve projeyi başarıyla tamamladık,” dedi.

Özel Uçuş Simülasyonu Kastamonu Üniversitesi Hürjet Için Geliştirdi! 2

Kastamonu turizmi Şehir ve Kültür Akademisi'nde ele alındı Kastamonu turizmi Şehir ve Kültür Akademisi'nde ele alındı

“Hedefimiz, Hürjet uçağını daha geniş kitlelere tanıtarak farkındalık yaratmak”

Kastamonu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Mustafa Furkan Baldemir, “Lisans eğitimim boyunca simülasyon teknolojileri, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi alanlarda projeler geliştirdim. TUSAŞ’ın LIFT-UP programını duyduğumda, ekip arkadaşım ile birlikte Proje-2 dersimiz kapsamında başvuruda bulunduk ve başarılı olarak projeyi geliştirmeye başladık. Proje sürecinde, Unity oyun motoru ve C# programlama dili kullandık. Asıl amacımız, Hürjet uçağını daha geniş kitlelere tanıtarak, bu milli ve yerli uçağı sanal ortamda oynanabilir hale getirmekti. Bu projeyi yaklaşık 12 ay süren bir çalışmanın ardından tamamladık ve TUSAŞ’a sunduk. Daha önce benzer simülasyon projeleri üzerinde çalıştığımız için, TUSAŞ’ta simülasyon ve oyun geliştirme alanında fırsatlar gördüğümüzde, aklımıza hemen Hürjet uçağını sanal ortamda oynanabilir hale getirme fikri geldi. Buradaki en önemli nokta, Hürjet’in gerçek özelliklerini sanal ortamda doğru bir şekilde yansıtmak ve kontrol mekanizmalarını tam anlamıyla simüle edebilmekti. Bu projede yer aldığım için çok mutluyum. Yerli ve milli bir uçağa böyle bir katkıda bulunmak, TUSAŞ bünyesinde geliştirdiğimiz bu projeyle bizim için gurur verici. Gelecekte daha büyük projelerde de TUSAŞ ile birlikte çalışmayı umuyoruz,” ifadelerini kullandı.

Özel Uçuş Simülasyonu Kastamonu Üniversitesi Hürjet Için Geliştirdi!Özel Uçuş Simülasyonu Kastamonu Üniversitesi Hürjet Için Geliştirdi! 6

Kaynak: İHA