Mustafa Sıtkı Erkek, Türkiye’nin, İkinci Dünya Savaşı sonrası bir takım ilaçlara erişiminde büyük sıkıntılar yaşadığı dönemde Panalgine’in gibi önemli ilaçları Türkiye’de üreten isim olarak tanınmaktadır. Aynı zamanda eğitim alanında da birçok katkısı bulunan Mustafa Sıtkı Erkek’in hayatı merak ediliyor. Peki, Mustafa Sıtkı Erkek kimdir? Mustafa Sıtkı Erkek ne zaman, nerede hayatını kaybetti? Mustafa Sıtkı Erkek evli mi? Mustafa Sıtkı Erkek hangi görevlerde bulundu? Mustafa Sıtkı Erkek hangi ilaçların üreticisi?

Mustafa Sıtkı Erkek kimdir?

Mustafa Sıtkı Erkek, 10 Mart 1914 yılında Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde dünyaya geldi. Hacı Hüseyin Hüsnü Bey ile Saadet Tellioğlu’nun oğlu olan Mustafa Sıtkı Erkek, ilkokulu Taşköprü’de okuduktan sonra lise eğitimi için Erzurum’a gitti. Erzurum Lisesi ardından da İstanbul Eczacılık Fakültesi’ni tamamlayan Mustafa Sıtkı, 1938 yılında eczacı teğmen olarak mezun oldu ve 1941 yılında üsteğmenliğe terfi etti.

Mustafa Sıtkı Erkek hangi görevlerde bulundu?

Mustafa Sıtkı, 1942-45 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Farmasötik Kimya ve Farmakotekni alanında eğitim gördü ve bu süreçte biyokimya eğitimini de tamamladı.

  • 1946 yılında Kıdemli Yüzbaşılığa terfi etti.
  • 1947-48 yılları arasında SSY Bakanlığı Biyokimya Uzmanı olarak görev yaptı.
  • 1949 yılında Önyüzbaşı, 1952 yılında Binbaşılığa terfi etti.
  • 1951 yılında, GATA Farmasötik Kimya ve Farmakotekni şubesi profesör yardımcısı seçildi ve 1954 yılının sonuna kadar bu görevini sürdürdü ve istifa ederek görevinden ayrıldı.
  • 1947 yılında Ankara Tıp Fakültesi’nin GATA bünyesinde kurulması ile görevine ek olarak Ankara Tıp Fakültesi Materya Medika Kürsüsü uzmanlığına atandı. Mustafa Sıtkı, buradan kendi isteği ile 1961 yılında emekliye ayrıldı.

Panalgine’i Türkiye’de Üreten İsim Mustafa Sıtkı Erkek (2)

Mustafa Sıtkı Erkek evli mi?

Mustafa Sıtkı Erkek, 8 Ağustos 1942 yılında Hikmet Delibeyoğlu ile evlendi.

Panalgine’i Türkiye’de Üreten İsim Mustafa Sıtkı Erkek (4)

Mustafa Sıtkı Erkek hangi ilaçların üreticisi?

Mustafa Sıtkı Erkek, 1945-1950 yılları arasında bazı ilaç formülleri üzerinde çalışmalar yaptı. 1948 yılından itibaren bu ilaçların ruhsatlarını Sağlık Bakanlığı’ndan alarak Atabay İlaç Fabrikası aracılığıyla memleketin hizmetine sundu.

Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’nın yeni sona ermesi ve savaşa katılmadığı halde bir takım ilaçlara erişiminde büyük sıkıntılar yaşaması nedeniyle zorlu günler yaşamaktaydı.

Türkiye’de erişilemeyen ve Mustafa Sıtkı Erkek tarafından üretimini sağladığı ilaçlar ise şunlardır:

  • Panalgine Tabler
  • Hemoralgine Pomat
  • Helmicide Şurup
  • Spasmo-Panalgine Suppozituar
  • Tenyalizin Çiğneme Tablet

Sağlık alanında Türkiye’ye yaptığı katkılarının yanı sıra doğup büyüdüğü memleketi Taşköprü’de binlerce gençlerin yetişmesi, meslek sahibi olabilmeleri için bir lise yaptırdı.

Eğitim Alanındaki katkıları

1977 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na 45.000 metrekarelik arsa bağışlayarak Taşköprü Mustafa Sıtkı Erkek Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ni yaptırdı. Günümüzde kullanılan eğitim kampüsü içerisinde 500 öğrencilik ana eğitim binası, 250 kişilik konferans salonu, 6 atölye binası, 240 kişilik öğrenci pansiyonu, 750 kişi kapasitesine sahip kapalı spor salonu, 100 metrekare 36 adet kaloriferli öğretmen lojmanı, 8 derslikli motor atölyesi ve açık spor alanları bulunmaktadır.

Taşköprü'de define arıyorlardı: Hazine avına jandarma baskını! Taşköprü'de define arıyorlardı: Hazine avına jandarma baskını!

Mustafa Sıtkı Erkek, Türk Eğitim Vakfı Mütevelli üyesi ve MEB Vakfı Şeref üyeli de yapmıştır.

Panalgine’i Türkiye’de Üreten İsim Mustafa Sıtkı Erkek (3)

Mustafa Sıtkı Erkek ne zaman, nerede hayatını kaybetti?

Mustafa Sıtkı Erkek, 6 Kasım 2009 tarihinde 95 yaşındayken İstanbul’da hayatını kaybetti. Eşi, Hikmet Erkek ise 10 Şubat 2018’de hayatını kaybetti.

İlgili Haber:

Mustafa Sıtkı Erkek kimdir?

Editör: Deniz Çam