PİRİNÇ TÜKETİRKEN ŞU NOKTALARA DİKKAT EDİLMELİ:

Canan Karatay’dan ‘sakın tüketmeyin’ uyarısı: Kalp ve beyin için büyük risk! Canan Karatay’dan ‘sakın tüketmeyin’ uyarısı: Kalp ve beyin için büyük risk!

Pirinci pişirirken besin kaybını önlemek için fazla yıkamamalı, kaynar su veya tuzlu suda ıslatmamalı ve yağda kavurmamak gerekir.

Pirinç satın alırken, kirli olmamasına, yabancı cisimler içermemesine ve nemlenmiş olmamasına da özen göstermekte fayda var.

Pirinç, serin ortamda, kuru erzak kilerinde depolanmalıdır. Kullanmadan önce ılık suyla yıkanmalıdır.

Zengin nişasta içeriği bakımından favori bir besin olan pirinç, birçok bakteri ve küfü de içinde barındırabilir. Özellikle hasat sonrası uygun saklanarak, 1 yıl içerisinde tüketilmelidir.

Piştikten sonra kısa süre içinde tüketilmelidir çünkü uzun süre bekleyen pişmiş pirinç, besin zehirlenmelerine neden olabilir.

NEDEN PİRİNÇ TÜKETMELİYİZ? 

Günlük enerjimizin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan alınması söz konusudur. 100 gr pirinç 360 kalori verir. Glisemik indeksi sofra şekerine göre daha düşüktür. Sebze ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltmez. Pişmiş iki yemek kaşığı pirinç ortalama 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.

Bitkisel besinler içerisinde iyi dereceli protein kaynağıdır. Yoğurt, yumurta, baklagillerin yer aldığı menülerde pirinçten gelen protein değeri daha da artar. Gluten içermez. Bu nedenle çölyak hastaları rahatlıkla kullanabilir.

Kaynak: Posta