Kastamonu ve çevresindeki ormanlarda bolca yetişen salep soğanını toplamak yasak. Eğer toplayanlar suç üstü yakalanır yada araçlarında bulunması halinde büyük cezalarla karşı karşıya kalıyor. 

Kastamonu'nun ilçesinde turnuva tamamlandı! Kastamonu'nun ilçesinde turnuva tamamlandı!

İl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Merkez Şefliği ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, durdurdukları araçta 86 kilo kaçak toplanan salep soğanı ele geçirdi. Soğanlara el konulurken, sürücüye biyoçeşitliliği tahrip etmekten 387 bin 141 TL ceza uygulandı. Ele geçirilen soğanlar da tekrar ekilmek üzere Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Çığ'a teslim edildi.

Salep Soğanı Neden Yasaktır?

6649Dba60F5E9610Bc36E90A

Salep içeceği, günümüzde gerek tadı ve sıcaklığı gerekse içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller gerekse insanların tüm ihtiyaç duyduğu alanlarda faydalı olabilmesi sebebiyle oldukça aranan ve oldukça sevilen bir içecek olarak yerini korumaktadır. Fakat, her ne kadar yerini ve ilgisini korusa da ulaşılabilirliği konusunda günümüzde birçok değişiklik ile karşı karşıya kalmıştır. Orkidegillerden olan salep bitkisinin toplanarak çeşitli cihaz ve aletlerle kırılıp toza döndürülmesi bugünkü tükettiğimiz salep içeceğine dönüşmesine olanak sağlıyor. Fakat günümüzde salep soğanının toplanması yasak ve Türk Ceza Kanununa göre belli miktar para cezası bulunmakta. Hatta ceza oranı çok büyük diyebiliriz. Nisan 2020 de iki kişiye 150 bin TL ceza yazılmıştı. Habere konu olanlara ise 387 bin 141 TL ceza uygulandı. 
Salep toplamak neden yasak?
Yazımızda salep soğanının neden geçmiş günlerde yasak olmadığını günümüzde ise neden tamamen yasaklandığını açıklayacağız. Öncelikle, 10-15 yıl evveliyatına kadar ülkemiz tüm orkide türlerinin yetiştiriciliği ve toplanması konusunda gayet iyiyken günümüzde yanlış toplayıcılık ve diğer orkide türlerinin soğanlarından da salep elde edilmeye çalışılması ile nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu sebeplerden dolayı, salep soğanının türünün yok olmaması için koruma altına alınarak toplanması tamamen yasaklanmıştır. Bu sebeple, salep içeceğinin satış fiyatı her geçen gün daha da çok artmıştır. Çünkü eskiden çiftçiler, rahat bir şekilde bu bitkileri toplayıp işlerken günümüzde hem yetiştirmesi zor hem de toplanması yasak olduğu için satış miktarı talebe göre çok azdır. Salep yetiştiriciliği ve toplanması sadece belli yöre ve bölgelere belirli izinler ile verilmiştir. Salep soğanı yetiştiriciliği, üretimi belli bölgeler ile sınırlandırılması da salep fiyatlarını oldukça yüksel olmasına sebep olmuştur. Salep içeceği diğer içeceklere nazaran işçiliği çok daha zor olduğu için eskiden beri pahalı olan içeceklerden bir tanesidir. Bir de üstüne nesli koruma altına alınması ile şimdi fiyatı daha da artmıştır. Bu sebeplerden dolayı piyasa bulunan salep tozları çok pahalılaşmıştır. Örnek verecek olursak, 5 yıl evvel kilosu 500 TL iken günümüzde 1000 TL’ye ulaşmıştır. Bu sebeplerden dolayı insanlar salep tüketmeyi ne kadar çok istese de fiyatından dolayı uzak duranlarda olduğunu söyleye biliriz. Ama faydalarının yanında ücreti de önemsiz kalabilmektedir. Birde şöyle ki 100 gr saf salep tozu bir ay süre ile yete bilmektedir. Çünkü hakiki saf toz salep oldukça kıvam verici dir. 100 gr dan yaklaşık 25 – 30 bardak sahlep içeceği yapılabilir.

(sondakika)

Editör: Kastamonu Haber Merkezi