Ülkemizde sanayi ve ekonomi alanına hizmet vermek amacıyla kurulan ilk meslek okullarından biri olan Kastamonu Endüstri Meslek Lisesi (Taş Mektep), Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi ile birlikte ülkenin en önemli beyin ve insan gücünü yetiştirdi.

Kastamonu Tas Mektep (5)

Taş Mektep, 1872 yılında açıldı

Taş Mektep, 1870 yılında Vali Mehmet Reşit Paşa zamanın da Kastamonu Islahhanesi inşasına başlanılmış, 1872 yılında açılmış ve zaman içinde memleketin ihtiyacı olan meslek dallarına göre öğrenci yetiştirmiştir. Okulun ilk mesleki bölümü matbaacılık alanında olmuştur. Daha sonra terzi, kunduracı, marangoz bölümleri açılarak ilk mezunlarını vermiştir.

Kastamonu Tas Mektep (6)

Piyano imalatı yapıldı

Aynı dönemde okulun marangoz şubesi hocalarından Taşköprülü Mehmet Efendi kendi atölyesinde piyano imalatını gerçekleştirerek piyanoculuk şubesinin temellerini attı.

Evinde kurduğu bir marangoz atölyesinde çalışmakta olan Mehmet Efendi, konsol yapımı için gittiği yol müteahhidi Karlo’nun evinde piyanoyu gördü. Planını çıkararak imaline girişti. Önceleri küçümsenerek bakılan bu çalışma başarı ile sonuçlandı. Basit imkanlarla zor şartlar altında yapılan bu piyano, estetik ve akort yönünden Avrupa’da yapılanların ayarındaydı.

Kastamonu Tas Mektep (2)

Meşrutiyetin ilanından sonra Mehmet Efendi Yıldız Sarayı’ndan çıkarıldığından şehrimize geldi ve Mekteb-i Sanayi’de öğretmenlik yapmaya başladı. İhsan Efendi’yi piyano ustası olarak yetiştirdi.

OKULUN İNŞAATI İÇİN 500 ALTIN HARCANDI

Bugün hala ayakta olan Taş Mektep binası, 1912 yılında planı, İsviçre’de “Lozan Öğretmen Okulu” planına göre 1520 frank karşılığı çizdirildi. Okulun inşasına 1912 Eylül’ünde başlanıp dört yılda tamamlandı. İnşaatın masrafları, okul gelirlerinin dışında Nafıa Vekaletinin her yıl okula gönderdiği 120 bin kuruşla karşılanıyordu. Okulun inşaatı için 500 altın harcandı.

Kastamonu Tas Mektep (3)

Kastamonu'da sıcak gelişme: Kayıp kadının oğlu tutuklandı! Kastamonu'da sıcak gelişme: Kayıp kadının oğlu tutuklandı!

SÜNGÜ İÇİN EVLERİN KORKULUKLARI TOPLANDI

Kurtuluş Savaşı yıllarında okulda eğitim gören öğrenciler cephede yakın savaşta Mehmetçiğin tüfeklerinde kullanılan süngüleri imal ederek cepheye gönderiliyordu.

Kastamonu Tas Mektep (1)

O yıllar da, İstanbul’dan demir getirilememesi nedeniyle Taş Mektep öğretmen ve öğrencileri, Kastamonu’daki evlerin pencerelerinde koruma amaçlı bulunan korkulukları toplayarak okulun dökümhanesinde eriterek cephedeki askerimiz için süngü yapmaya başladı. İmkanlar çerçevesinde o yıllarda İnebolu ve Kastamonu’da ki tüm evlerin pencerelerindeki korkuluklar toplandı ve süngü yapılması için Taş Mektebe getiriliyordu.

1920 yılında okula taşçılık, kunduracılık, terzilik, demircilik, marangozluk, dülger ve araba tamir şubeleri vardı.

ONURLU VE GURURLU OLARAK HALA DİMDİK AYAKTA

Kastamonu Tas Mektep (4)

19 Haziran 1921 tarihinde Milli Müdafaa Vekaleti’nin isteği üzerine demir ve marangoz atölyelerinin aletleri askeri makamlara verilmek üzere Ankara´ya gönderildi ve okul tatil edildi. Öğretime ara verilen bu dönemlerde (Eylül ve Kasım ayları sonunda) okul binası hastane olarak kullanıldı.

Taş Mektep, aradan geçen bir buçuk asırlık onurlu ve gururlu tarihi ile hala dimdik ayakta ve eğitim ve öğretime onlarca şubesiyle devam etmekte.

Editör: Haber Merkezi