Manşet

Pompei Nasıl Yok Oldu?

Paflagonya Eyaletine Başkentlik eden ve M.Ö. 64 yılında Romalı Komutan Pompeus Magnus’un kurduğu Pompeiopolis Antik Kenti halen günümüzde Kastamonu’nun Taşköprü ilçemizde bulunuyor.

Abone Ol

2006 yılında kazı çalışmaları başlayan ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin ilk Klasik Arkeolojik Döneme ait kazısı olan Pompeiopolis Antik Kenti’nin ülkemizde ve dünyada adının ön plana çıkmasında ki en büyük etkenlerden biri ise İtalya’nın Napoli şehrinde bulunan Pompei şehri ile olan benzerliğinden geliyor ve bir diğer ortak yönü ise ikisinin de bir Roma şehri olması.

-Pompei’nin en çok edici yanı

Arkeologlardan oluşan bir ekip antik Pompei'de antik köleliğin en şok edici yanını gösteren bir hapishaneyi ortaya çıkardılar. İtalya'daki bölgede bulunan kül kaplı taş yapının kalıntıları, bir zamanlar insanların ve hayvanların ekmek için tahıl öğütmeye zorlandığı bir fırındı.

KÖZLERİ BANTLI SAATLERCE DAİRELER ÇİZERLERDİ

İnsanlar sürekli olarak tahıl dökerken, hayvanlar öğütücüyü çevirerek gözleri bağlı olarak saatlerce daireler çizerek yürüdüler. Hapishanede yalnızca ışığın içeri girmesi için tavana yakın pencereler ve köleleştiricilerin sahip olduğu lüks bir eve açılan bir kapı aralığı vardı.

ANARDAĞ PATLADIĞINDA 15.000 KİŞİ YAŞIYORDU

Antik hapishanede üç kişinin kalıntılarının bulunması, Vezüv Yanardağı patladığında hapishanenin çalışır durumda olduğunu gösteriyor. İki bin yıl önce, Napoli'nin 22 kilometre güneydoğusunda yer alan Pompeii, MS 24 Ağustos 79'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasıyla yok edilene kadar yaklaşık 15.000 sakiniyle hareketli bir şehirdi.

TARİHİN EN YIKICI PATLAMALARINDAN

Patlamanın Pompeii ve çevresindeki kasabalarda 16.000 insanı öldürdüğü düşünülüyor ve bu da onu tarihteki en yıkıcı volkanik patlamalardan biri haline getiriyor.

Pompeii'nin yöneticisi Gabriel Zuchtriegel şunları söyledi: 'Bu, eski köleliğin en şok edici tarafı, hem güvene dayalı ilişkilerden hem de azat etme vaatlerinden yoksun olan, vahşi şiddete indirgendiğimiz kısımdır; bu, köleliğin güvence altına alınmasıyla tamamen doğrulanan bir izlenimdir.' dedi.

Tek çıkış evin avlusuna çıkıyor; ahırın bile sokağa doğrudan erişimi yok. Zuchtriegel, "Başka bir deyişle burası, sahibinin hareket özgürlüğünü kısıtlama ihtiyacı hissettiği köle statüsündeki insanların varlığını hayal etmemiz gereken bir alan" dedi.

KASITLI OLARAK TAŞLAR OYULMUŞ

Ekip, değirmen taşlarının etrafındaki volkanik bazalt döşeme levhalarında 'ayak izi' gibi görünen birkaç yarım daire şeklinde girinti buldu; ancak daha derin bir analiz, oymaların kasıtlı olarak hayvanların kaymasını önlemek için yapıldığını gösterdi.

ÖLÜ ŞEHİR GÖMÜLÜ KALDI

Arkeologlar Pompeii'nin kalıntılarını ilk kez 1549'da Domenico Fontana adlı bir İtalyan'ın Pompeii boyunca bir su kanalı kazmasıyla keşfettiler, ancak ölü şehir gömülü olarak kaldı. Külle kaplı şehirden sürekli olarak daha fazlasını ortaya çıkarıyorlar. Uzmanlar MS 79'da ne olduğunu anlamak için eski metinlere güvendiler.

YAŞANANLARI MEKTUP YAZARAK ANLATTI

Yönetici ve şair Genç Plinius, felaketi uzaktan izledi ve korkunç olayı anlatan mektupları 16. yüzyılda bulundu. Yazısı, patlamanın Pompeii sakinlerini şaşırttığını gösteriyor. Pliny, yanardağdan "çam şemsiyesi gibi" bir duman sütununun yükseldiğini ve etrafındaki kasabaları gece kadar kara hale getirdiğini söyledi.

YANARDAĞ SÜTUNU GECE YARISI ÇÖKTÜ

Patlama yaklaşık 24 saat sürerken, ilk piroklastik dalgalanmalar gece yarısı başladı ve yanardağ sütununun çökmesine neden oldu. Sıcak kül, kaya ve zehirli gazdan oluşan bir çığ saatte 200 kilometre hızla yanardağın kenarından aşağı hücum ederek kurbanları ve günlük yaşamın kalıntılarını gömdü.

Kaynak: TV100