Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki kazılar sırasında Roma villasından çıkarılan mozaikler, orijinal yerlerine yerleştirildi.
Roma döneminde Paflagonya bölgesinin en büyük kentlerinden biri olan Pompeiopolis'teki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük'ün başkanlığında sürdürülmektedir.
Zımbıllı Tepe mevkisinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, villa bölümünden çıkarılan mozaiklerin temizlenip tekrar yerlerine yerleştirilmesiyle devam etti.
Doç. Dr. Eliüşük, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl villa ve tiyatro alanlarında aynı anda kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
"Anadolu'nun en büyük villalarından biri"
Eliüşük, Roma villasının 1800 metrekarelik bir alanı kapsadığını belirterek, "Bu villa, Anadolu'daki en büyük 3 ya da 4 villadan biri olarak öne çıkıyor. Son kazılar ve restorasyon çalışmalarıyla yapı daha görünür hale geldi ve yapım evreleri izlenebilir oldu. Mayıs ayında 4. yüzyıldan kalma bir odadaki zemin mozaiklerini onardık. Mozaikteki aşırı deformasyonu ve harçtan ayrılmayı giderdik. Mozaikleri yerinden kaldırarak, 3 ay süren laboratuvar çalışmasıyla temizleyip düzenledik ve tekrar yerine yerleştirdik. Çalışmayı büyük bir titizlikle tamamladık. Ekibime ve çalışmamızı yönlendiren Kültür Bakanlığı, Taşköprü Belediyesi, Kastamonu Valiliği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve İl Kültür Müdürlüğü'ne sağladıkları destekler için teşekkür ederim." dedi.
Eliüşük, kazı çalışmalarının uzun süredir devam ettiğini ve son 3 yılda hız kazandığını belirtti. Bu ivmenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras Projesi" ile sağlandığını vurgulayan Eliüşük, Pompeiopolis'in kültürel mirasa dahil edilmesinin ve bölgenin bilimsel açıdan tanıtılmasının önemli olduğunu söyledi.
"Pompeiopolis ziyaretçilere değerli bir deneyim sunacak"
Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Pompeiopolis Antik Kenti'nin ziyaretçilere uygun bir alan haline geleceğini ve burada bulunan mozaiklerin büyük önem taşıdığını belirtti. Arslan, "Bu büyüklükteki bir villanın mozaikleri, dönemin yüksek ekonomik seviyesine sahip kişilerin yaşadığını gösteriyor. Zemindeki mozaikler görülmeye değer. Bölge, kültürel bir destinasyon olarak büyük değer taşıyacak." diye konuştu.