Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi sınırlarında bulunan ve bölgenin en ünlü antik kenti olan Pompeiopolis Antik Kenti kazıları 2006 yılında kazıları Münih Üniversitesi adına Latife Summerer başkanlığında Bakanlar Kurulu kararı ile başlatılarak büyük bir özveri ile günümüzde Doç.Dr. Mevlüt Eliüşük’ün başkanlığında sürdürülmektedir. Kazı çalışmalarının başladığı ilk yıl gün yüzüne çıkarılan ve Pompeiopolis Antik Kenti’nin simgesi olan Tanrıça-Azize Mozaiği milattan sonra 4. ve 5. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Peki, Pompeiopolis Antik Kenti nerede? Tanrıça-Azize Mozaiği nerede? Tanrıça-Azize Mozaiği nerede bulundu? Tanrıça-Azize Mozaiği sergileniyor mu? Tanrıça-Azize Mozaiği özellikleri neler?

Pompeiopolis Antik Kenti

Günümüzde Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi sınırları içerisinde bulunmakta olan Pompeiopolis, yaklaşık 100-150 yıl boyunca Paflagonya (Paplagonia) bölgesinin başkentliğini yapmıştır.

Pompeiopolis, milattan önce 65-64 yıllarında Pompeius tarafından Amnias vadisinin doğu ve batı yolu geçişi üzerinde Bithynia – Pontus’un iki vilayetinde bir şehir eyaleti olarak kurulmuş ve önemini hala korumaktadır.

Pompeiopolis Antik Kenti’nin Simgesi Tanrıça Azize Mozaiği (3)

Başkan Arslan: Hizmet bayrağı Refika Hülya Çınar'da Başkan Arslan: Hizmet bayrağı Refika Hülya Çınar'da

Pompeiopolis Antik Kenti kazı çalışmaları 2006 yılında kazıları Münih Üniversitesi adına Latife Summerer başkanlığında Bakanlar Kurulu kararı ile başlatılarak büyük bir özveri ile günümüzde Doç.Dr. Mevlüt Eliüşük’ün başkanlığında sürdürülmektedir. Kazı alanından çıkan eserler ise Taşköprü’de bulunan Pompeiopolis Antik Kenti’nde bulunan sergi alanında ve Kastamonu Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Tanrıça-Azize Mozaiği

Paflagonya’nın başkenti Pompeiopolis Antik Kenti kazı alanında 2006 yılında gün yüzüne çıkarılan Tanrıça-Azize Mozaiği milattan sonra 4. ve 5. yüzyıllara tarihlendirilmektedir.

Pompeiopolis Antik Kenti’nin Simgesi Tanrıça Azize Mozaiği (2)

Yaklaşık 1 dönümlük bir alanı kaplayan, milattan sonra 3. yüzyılın başlarında inşa edildiği ve yaklaşık 900 yıl kullanıldığı düşünülen bir Roma villasının odalarından birinin taban süslemesi olarak kullanılan Tanrıça-Azize Mozaiği, Pompeiopolis’in simgesi olarak nitelendirilmektedir. Tanrıça-Azize Mozaiği, Kastamonu Arkeoloji Müzesi’ndedir.

Tanrıça-Azize Mozaiği özellikleri neler?

  • Tanrıça-Azize Mozaiği, oldukça küçük boyutlardaki (0,7 x 0,68m) mozaik panoda yer alan kadın büstünün soyut bir kavramın kişileştirildiği düşünülmektedir.
  • Kadının baş kısmı nimbus ile çevrilidir.
  • İri göz yapısıyla tasvir edilen kadının saçlarında mavi taşlı bir diadem(taç) bulunmaktadır.
  • Sarı elbisesi, kırmızı ve beyaz renkli taşlarla işlenen kadının yüzü ve vücudu cepheden gösterilmektedir.
  • Bir elinde mavi bir asa tutan kadın diğer eli ile boynundaki madalyonu göstermektedir.
  • Mozaik kırmızı, sarı, yeşil, mavi ve siyah taşlarla bezeli detaylar barındırmaktadır.

Pompeiopolis Antik Kenti’nin Simgesi Tanrıça Azize Mozaiği (4)

İlgili Haber:

Pompeiopolis Antik Kenti Nerede? Hangi tarihte kim tarafından kurulmuştur? Pompeiopolis Antik Kentine Nasıl gidilir?

Editör: Deniz Çam