Kastamonu Valiliği'nden ormanlara girişlerin yasaklandığı iddialarıyla ilgili açıklama Kastamonu Valiliği'nden ormanlara girişlerin yasaklandığı iddialarıyla ilgili açıklama

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, son kitabı "Bir Ömür Nasıl Yaşanır?"da Türkiye'nin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olarak Tarihi Çivisiz Cami'yi vurguluyor. Kastamonu'ya yapacağınız ziyaretler için Prof. Ortaylı, "Kastamonu'ya epey vakit ayırmanız gerekir; orada üç gün geçirseniz bile civarda yine gezecek yerler bulursunuz." diyerek dikkat çekiyor.

Tarihi Çivisiz Cami, Daday ilçesine bağlı Mahmutbey köyünde bulunuyor ve tam 656 yıl önce inşa edilmiştir. Bu cami, eşsiz güzelliği ve tarihi dokusu ile zamanın ötesine geçmiş bir yapı olarak ön plana çıkıyor. Candaroğlu Beyliği döneminde 1366 yılında inşa edilen Mahmut Bey Camii, çivi kullanılmadan bindirme tekniği ile inşa edildiği için "Çivisiz Cami" olarak ün kazanmıştır.

20180808_2_31823337_36241962

Kastamonu'nun sembollerinden biri olan Çivisiz Cami, şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Kasaba köyünde yer almaktadır. Cami, Candaroğlu beylerinden Adil Bey'in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılmış ve Türkiye'deki nadir eserlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Dış cephesi taştan duvarla, içerisi ise çivi ve yapıştırıcı kullanılmadan birbirine geçmeli tahtalarla inşa edilmiştir. Ayrıca caminin içinde ahşap yüzeylerde bulunan kökboyası ve kalem işi süslemeler, tarihi dokusunu korumaktadır. Caminin kapısı ise nadir bulunan eserlerden biri olarak kabul edilmekte olup, orijinali Kastamonu Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi'nde güvenlik nedeniyle sergilenmektedir. Cami içinde ise kapının orijinali yerine bir ahşap oymacılık ustası tarafından yapılan bir replika bulunmaktadır.

93952_kastamonu-mahmutbey-cami-061016-800x

Tarihi Çivisiz Cami, 2014 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyordu. Ancak Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan "Kasaba Köyü Mahmut Bey Camisi", Kastamonu ilinin öncülüğünde başlatılan ve dört yıl süren özenli çalışmaların sonucunda, ülkemizin ilk seri başvurusu olarak "Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri" kategorisinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne resmen eklenmiş oldu. 

Bu özel ve eşsiz yapı, hem Türkiye'de hem de dünya genelinde büyük ilgi çekmektedir. Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın bu önemli eseri vurgulayarak, Türk ve dünya kamuoyuna duyurduğu belirtilmelidir.

0x0-7-asirdir-zamana-direnen-civisiz-camii-1533739988059

Kimdir İlber Ortaylı?

İlber Ortaylı, 21 Mayıs 1947'de Avusturya'nın Bregenz şehrinde doğan bir Türk tarihçi, akademisyen ve yazardır. Kendisi aynı zamanda Türk Tarih Kurumu'nun şeref üyesidir. İlber Ortaylı, ayrıca Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ile Avusturya-Türk Bilimler Forumu'nun üyelerinden biridir.

(Haber Merkezi)