Ramazanda da sağlıklı beslenin, unutmayın sadece 1 vücudunuz var: Kendinize iyi bakın!

Ramazan ayının gelmesiyle milyonca oruçlu ilk iftarını yapacak. Ramazan'ın manevi önemi kadar, bir ay boyunca doğru beslenme de büyük önem taşıyor Dengeli beslenme ve yeterli sıvı alımı açısından dikkat edilmesi gereken bir aylık süreçte özellikle sahur ve iftarda yapılan yanlışlar çoğu zaman ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar ise iki ana öğün ve kısıtlı zamana yayılan beslenmeyi doğru yönetmek, sağlıklı ve zinde bir ay geçirmek için dengeli beslenmeye daha fazla özen göstermek gerektiğinin altını çiziyor.

VÜCUDA YETECEK BESLENME

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, Ramazan ayında daha fazla enerji alınabildiği uyarısında bulunarak, “İftar ve sahur gibi alışılmış öğünler dışındaki beslenmenin, gün boyu vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin karşılanamamasına neden olabileceğini belirten çalışmalar bulunuyor" dedi.

Ramazan'da sağlıklı beslenmenin yolları - Resim : 1
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin yollarını uzmanlar paylaştı.

SAHURA KALKILMALI

Sahura kalkmadan oruç tutulması gerektiğini sözlerine ekleyen Alphan, "Bu durumda akşamdan alınan besinler yetersiz kalabilir. Gündüz en hareketli dönemde, bütün gün vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin karşılanamaması sonucu oluşan enerji açığı, sağlığı olumsuz etkiler.  Tansiyon ve şeker hastalarının yanı sıra, reflü ve ülser gibi mide hastalığı olanların yanı sıra, böbrek hastaları, gebe ve emzikli kadınların oruç tutmaları sakıncalıdır” diye konuştu.

Kartalkaya’daki yangında gazeteci Nedim Türmen’e ulaşılamadı! Nedim Türkmen kimdir, sağlık durumu nasıl? Kartalkaya’daki yangında gazeteci Nedim Türmen’e ulaşılamadı! Nedim Türkmen kimdir, sağlık durumu nasıl?

HAFİF YİYECEKLER 

Diyetisyen Derya Akça da gün içerisinde enerjik ve aktif olabilmek için sahur yapılması gerektiğine değinirken, Ramazanı sağlıklı geçirmek için sahurda yükte hafif besin değerinde yüksek, iftarda ise su kaybını giderecek gıdalara ağırlık verin” ifadelerini kullandı.

TOK TUTANLAR YENMELİ  

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman da, sahursuz orucun gün içerisinde baş ağrısından halsizliğe, sinirlilikten konsantrasyon sorununa kadar pek çok soruna yol açabildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Ramazanda tek bir öğüne yüklenmemek, öğünlerde tok tutacak, sağlıklı, posa, vitamin, mineral gibi besin ögelerini karşılamaya yardımcı olacak seçimler yapmak gerekir. Tatlı ve pide tüketimine de dikkat edilmeli. Aşırı tüketimden uzak durulmalı" 

“Su içmek için susamayı beklemeyin. Çünkü su tüketmek için susamayı beklediğinizde vücudunuzu susuzluktan alarm vermiş bir noktaya getirmiş olursunuz. Çay ve kahve gibi içecekler de susuzluk hissini engellerken, suyun yerini tutmadığı gibi vücuttan su atılmasına yol açar." 

Ramazan'da sağlıklı beslenmenin yolları - Resim : 2
Bir hurma ile açılan oruçlarda sindirim kolaylaşıyor.

TATLIDAN UZAK DURULMALI

Ozman, önerilerinin devamında şu önerilerde bulundu: 

"Mevsim sebzeleri kullanarak yapacağınız ana veya yardımcı yemekler vitamin, mineral ve posa ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. Sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasını sağlar, kabızlık sorununu önler. Kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olarak tokluk sürenizi uzatır. Bu nedenle hem iftarda hem sahurda taze veya pişmiş mevsim sebzelerine mutlaka yer vermelisiniz. İftarda hali hazırda yükselen kan şekerini daha da yükseltmemek için, tatlı tüketeceğinizde şerbetli değil meyveli/ sütlü tatlı gibi nispeten hafif olanları tercih edin. Unutmayın; tatlılar çoğunlukla besin değeri düşük, şeker ve kalori içerikleri yüksek olduğundan Ramazanda her gün tatlı tüketmek hızlı kilo artışına ve kan şekeri ile ilgili sorunlara yol açabilir."

(haberglobal)

Editör: Kastamonu Haber Merkezi